Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... Zupy krem są nie tylko proste w przygotowaniu, ale jak to zupy - również bardzo zdrowe. Przygotować je można bowiem praktycznie z każdych ulubionych warzyw. My serwujemy dziś przepisy na kremy, które często goszczą na naszym stole i którymi ze ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te ...

dawno temu

Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad

... Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne dania. Z drugiej strony jestem przeciwniczką marnowania jedzenia. Dlatego też kotlety z kaszy, ryżu, jajek czy gotowanych warzyw ...

dawno temu

Hummus libański

... z oliwek oraz sól. Dla osób lubiących ostre smaki polecam dodać świeżą lub suszoną papryczkę chili. Dla tych lubiących eksperymentować - aromatyczne anchois. Tak naprawdę w miarę opanowania sztuki ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... gołąbki w wersji „na bogato” - farsz stanowi samo mięso np. wieprzowo-wołowe. Takie też są bardzo smaczne. W wersji wegetariańskiej kaszę lub ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi ... ) albo warzywami (np. cebula, fasola, papryka). ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... . Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować rosół idealny? ... , dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z warzyw, ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie więcej witamin i błonnika niż świeże śliwki, ale za to posiadają aż 5 razy więcej kalorii, mimo to warto je jeść - oczywiście w rozsądnych ilościach. ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... zastosowanie w kuchni. Cebula żółta jest ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... z innymi warzywami, mięsem drobiowym czy rybą. Warto je także dodać do jajecznicy lub omletu. Świetnie komponują się również jako składnik dań z makaronem i ryżem lub wytrawnych tart. Młode, cienkie ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... Którą metodę wybrać? Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Kwaśne, beztlenowe środowisko sprzyja zachowaniu składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce, które nadają ... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... Wyglądają bardzo oryginalnie, przez co często nazywane są kosmicznymi warzywami, a Francuzi określają ich kształt jako zbliżony do biretu księdza albo czapki elektorskiej. Już wiesz o jakie warzywo ... Skąd pochodzi patison? Już Aztekowie ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów! ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... , zapiekanek, duszonych warzyw, grzanek... Można tak długo wymieniać. Nie zapominajmy również o jego działaniu prozdrowotnym. Czosnek to naturalny antybiotyk. Teraz, kiedy powoli zbliża się sezon grypowy, warto częściej sięgać po tę przyprawę, ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... obieramy, a potem przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy ją na długie i cienkie wstążki, które rozrzucamy na zielonych liściach. Ser należy usmażyć na patelni (można go wcześniej panierować w bułce ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... zielonej herbaty przygotowuje się inaczej - wszystko zależy od gatunku, skąd herbata pochodzi, długości suszenia liści, a także od wody jaką zalewamy ją... i to tylko kilka czynników. Jeżeli chcesz parzyć ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... przyrządzić. Ostatecznie sięgałam więc po ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

+ Pokaż więcej