Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... pietruszki. Cebule obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W dużum garnku rozpuść masło z olejem, dorzuć cebulkę, dopraw solą i smaż ... oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a ziarenka ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... na oleju z czosnkiem i ziołami kromki chleba staną się pysznym dodatkiem do kremowych zup. Słodkie pieczywo (np. chałkę) wykorzystaj jako bazę do tostów francuskich. Ciasta Jeśli zostały wam ...

dawno temu

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... Przepis na domowe masło klarowane - krok po kroku Aby sklarować masło, najpierw musisz je pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do garnka - pamiętaj, że nie może on być mokry, bo w przeciwnym ... razie masło może zacząć pryskać i możesz się ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... , obierz i włóż do garnka i zalej ok. 2 litrami wody. 285770 Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz łyżkę oleju i wszytko gotuj aż warzywa nie zmiękną, a pod koniec gotowania ... . Podsmażone grzyby wrzuć do przecedzonego ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... ? Co jeszcze musi mieć tradycyjne ognisko? Poza kiełbaskami, które są według mnie podstawą każdego ogniska i tylko wtedy smakują tak dobrze, powinniśmy wziąć ze sobą niepotrzebny już garnek ... , w którym upieczemy ziemniaki. Ziemniaki zawsze ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... kapusty, a następnie przełóż ją do dużego garnka, dorzuć grzyby, wlej zachowany wywar, dodaj posiekane śliwki, starte jabłko i duś przez pół godziny. Po tym czasie dodaj liście laurowe, ziele ... jeszcze łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz lubczyku ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... , łyżeczka cząbru, szczypta cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, olej rzepakowy, natka pietruszki. Fasolę wsyp do garnka i zalej wodą, a następnie odstaw na całą noc (możesz także użyć fasolki z puszki ... ogniu przez ok. 1,5 godziny (jeśli w ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... Garnek z przykrywką do odcedzania Rozwiązanie genialne w swojej prostocie. Sprawdzi się podczas gotowania ziemniaków, makaronu lub warzyw i uchroni przed przypadkowym oparzeniem się gorącą parą ... . Ogranicza również liczbę naczyń do umycia, ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona ...

dawno temu

Robimy domowe masło

... , grillowanym chlebie, ciepłych tostach lub po prostu – na kromce świeżego chleba. Teraz instrukcja dla wytrwałych :) - jeśli nie masz miksera, użyj dużego słoika. 17471 Co teraz? Oczyść masło ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... skórka staje się złocista i chrupiąca. Do mięsa podaje się ziemniaki, gotowane warzywa oraz ciemny sos. W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi ... , a na wierzchu układa się w fantazyjny ...

dawno temu

Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... płynnego miodu. 285719 Dzień przed przygotowaniem kutii pszenicę wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej wrzątkiem, a następnie odstaw na całą noc, by namoczyła się. Następnego dnia jeszcze raz ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... ma znaczenie Pierwszym błędem podczas gotowania makaronu jest zazwyczaj dobór złego garnka. I nie chodzi tu o jego jakość, ale o wielkość. Wybór zbyt małego spowoduje, że nawet najlepszy makaron poskleja ... , która ułatwia mieszanie się z ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... czy czosnkowej. W Pradze chętnie jada się flaki wołowe lub gulaszową podawaną w bochenku chleba. 283904 Z kolei klarowny rosół drobiowy lub wołowy postawi na nogi po chorobie. Popularna jest także pomidorowa ... , czyli małe kanapeczki z ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... ich bohaterów - kromka chleba z masłem orzechowym, miseczka z płatkami i szklanka soku. Taki zestaw bardzo często gości także w realnym życiu przeciętnego Amerykanina. W USA, masło orzechowe jest podstawą ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... do garnka, dodaj miód, przyprawy i podgrzej na wolnym ogniu, ale uważaj, by wino nie doprowadzić do wrzenia. Grzańca winnego podawaj z plasterkiem pomarańczy lub cytryny. Smacznego! :) 284395 Mleko ... , babcia przygotowywała mi właśnie gorące ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... szorujesz. Czynność powtarzasz tyle razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie odmierz dwie szklanki wody, dolej dwie łyżki oleju, dodaj nieco soli i doprowadź do wrzenia (najlepiej w garnku o grubym ... dnie). Wsyp ryż, zamieszaj i poczekaj ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... Obierz kukurydzę z liści, opłucz ją i „obierz” z ziarenek (postaw ją na desce i przy pomocy noża obcinaj ziarna od góry ku dołowi). W garnku z grubym dnem podgrzej masło i dodaj starty imbir ... miękka. Kiedy zupa będzie gotowa, przelej ją do ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym

... w niewielkim garnku i wsyp odmierzoną ilość kaszy manny - cały czas energicznie mieszaj, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez minutę. Teraz zdejmij garnuszek z ognia i odstaw ... mannę, a pozostałą część mleka ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... (lub szczypiorkiem) i gotowe! Smacznego! ;-) Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym chlebem, ale jest to tylko przepis podstawowy - potraktuj go jako inspirację i stwórz swoją ulubioną pastę śniadaniową ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... posypać startym serem. Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... białą część, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalej szklanką wrzątku (podaję przepis na skórkę z dwóch dużych pomarańczy) i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie zdejmij garnek ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, majeranek, sól. Zasmażka: 1 1/2 łyżki masła, 2 łyżki mąki. 285097 Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by ... , łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżeczki ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny). Gdy wywar ostygnie, przecedzamy ...

+ Pokaż więcej