właściwości ziół

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Poznaj właściwości kardamonu

... Kardamon dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym i wspaniałemu smakowi i aromatowi został okrzyknięty królową wszystkich przypraw. Cechuje się charakterystycznym, korzennym aromatem i należy ... do najdroższych przypraw na świecie. ...

dawno temu

Jak zrobić masło czosnkowe?

... Masło czosnkowe znajduje bardzo wiele zastosowań w kuchni. Pasuje m.in. do grzanek, mięs, ziemniaków. Przepis na nie jest dziecinnie prosty. Smak domowego masła czosnkowego można wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami takimi jak rozmaryn, ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Dobroczynne właściwości kiwi

... Kiwi, czyli owoce aktinidii, posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Zazwyczaj używamy je jako składnik sałatek owocowych albo koktajli ... , ale czy wiedzieliście, że kiwi wspaniale ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... Sól należy do najczęściej używanych przez nas przypraw. Nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi ... , żelazo, miedź, cynk, selen, jod. Zdrowsze ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Właściwości poziomek

... Poziomki, tak małe, a takie wielkie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Są znane medycynie naturalnej od bardzo dawna. Nasze babcie stosowały owoce poziomek w celu leczenia przeziębienia ... i chorób dziąseł, a liście służyły za okłady ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Możemy spotkać go niemalże na każdej łące, polanie i wśród łanów zbóż. Jego właściwości znane są od stuleci i do dziś wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kuchni ... i kosmetyce. Warto zapoznać się z nim bliżej, ...

dawno temu

Bogate właściwości marchewki

... Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, które wprowadzane są do diety dzieci. Świadczy to o jej bogatych właściwościach i łagodnym wpływie na organizm. Jakie plusy niesie ze sobą jedzenie marchewek? ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... go ze względu na jego lecznicze właściwości. Zapobiegał chorobom, pomagał uwolnić się od pasożytów, dodawał energii. Podczas budowania Piramidy Cheopsa, faraon nakazał, aby robotnicy otrzymywali porcję czosnku ... , a także jako środek ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... Polski rosół to przede wszystkim bulion, makaron, marchew, pietruszka i zioła – koperek oraz natka. Odrobina pieprzu, soli i gotowe. Włosi do rosołu dodają małe pulpeciki, tradycyjne pierożki, parmezan, a nawet naleśniki. ... panierki. W smaku ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... Kuchnia włoska, obok francuskiej należy do najbardziej popularnych kuchni w Europie. Kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami ... Im prościej, tym lepiej Świeże, dojrzewające w ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... . Jego głównym składnikiem jest pasta curry, czyli aromatyczna mieszanka ziół i przypraw. Pasty występują w trzech kolorach: zielonym, żółtym i czerwonym. Czym się różnią do siebie ... , kurczak, krewetki i szparagi. Palce lizać! 281375 Curry – ...

dawno temu

Powiązane Tematy