przechowywanie żywności

Jak przechowywać żywność?

... Jak przechowywać żywność, żeby się nie psuła i jak najdłużej zachowała świeżość? Musimy się kierować trzeba zasadami. Po pierwsze, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania – lodówkę, szafki ... , spiżarnię. Po drugie, dobieramy ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Zrób porządek w lodówce

... W lodówce panuje zróżnicowana temperatura, dlatego też od miejsca, w jakim położymy dany produkt, zależy jego trwałość. Przejrzyj zawartość swojej lodówki i sprawdź, czy dobrze przechowujesz żywność. ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... Wbrew pozorom kupno dobrych ziemniaków to wcale nie jest taka prosta sprawa. Musimy zwrócić uwagę m.in. na sposób ich przechowywania w sklepie, wielkość, kształt, jędrność. Ważny jest także wybór ... przygotować. Jeśli nie masz odpowiednich ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... Kiedy jedziemy na dłuższą wycieczkę lub urlop autem, nie możemy zapomnieć o prowiancie. Niestety, kiedy jest gorąco żywność szybko się psuje, a napoje ogrzewają. Torba termiczna okazuje się wówczas ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... to? Ja też. Dlatego jakiś czas temu postanowiłam rozsądniej planować listę zakupów, tak by uniknąć niepotrzebnych „jedzeniowych” wydatków, a co za tym idzie, również marnowania żywności. Efekt? Więcej ... z tym zrobię. Odpowiedź jest prosta. To, ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... Jesteś tym, co jesz - a więc, czy wiesz czym jesteś? Na sporą część powstania nowotworów ma wpływ jakość pożywienia, sposób przyrządzania oraz zanieczyszczenia żywności. Warto być odpowiedzialnym konsumentem, który umie rozsądnie wybierać ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... curry. Jak przechowywać fasolkę szparagową 17427 Kupując fasolkę zwróć uwagę, by strączki były jędrne i miały gładką powierzchnię i jednolity kolor bez widocznych zasinień czy ciemnych plam. Świeżą ... szparagówkę możesz przechowywać na dolnej ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle ... krótko, że nim zdążymy się nim nacieszyć, ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... uwagi na skład chemiczny żywności. Czas to zmienić! Ale jak? Kluczem do sukcesu jest wiedza – aby przestać kupować napakowaną chemią żywność, a w konsekwencji zacząć jeść zdrowe produkty, musisz ... do sprzedaży żywności, musi być zbadany pod ...

dawno temu

Czereśnie - co warto wiedzieć

... jest dość krótki, dlatego warto z niego korzystać póki trwa. Poznaj kilka przydatnych informacji o czereśniach - dowiedz się jakie czereśnie kupować, jak je przechowywać i czym zmyć plamy z soku z tych owoców. ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, ogórki, wiśnie, porzeczki, morele, maliny, jagody... Można tak długo wymieniać.Zobacz czym się kierować przy zakupie letnich warzyw, jak je przechowywać, ...

dawno temu

Jak zrobić zdrowe zakupy w 5 krokach?

... Czy wiesz, że połowa Polaków nigdy nie sprawdza jakie konserwanty znajdują się w produkcie, który zamierzają kupić? Co więcej, podczas zakupów prawie w ogólne nie zwracamy uwagi na skład chemiczny żywności. A ty zwracasz uwagę na to co kupujesz? ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... – to pomoże pozbyć się wilgoci z owoców. 282793 Warto wiedzieć Brzoskwinie, tak jak i morele najlepiej jest jeść jak najświeższe, ponieważ źle znoszą transport i nieodpowiednie przechowywanie ... – tracą wówczas wiele zawartych w sobie cennych ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... , dlatego można je przechowywać w lodówce do 2 dni. A czy wiedzieliście, że młode liście rzodkiewki także można jeść? Są delikatne w smaku i niezwykle bogate w składniki odżywcze. Wybierając rzodkiewki ... rzodkiewki także mogą zawierać ten ...

dawno temu

Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz

... foodów. Organizacja Petriniego promowała kuchnie regionalne, zdrową żywność, bogatą w smaki i nisko przetworzoną. Chodziło także o to, by wspierać lokalnych producentów żywności z różnych stron ... . Po pierwsze – skup się na tym, co jest dla ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... Blanszowanie – dlaczego warto to robić? ...

dawno temu

Przepis na groszek ptysiowy

... Groszek ptysiowy to doskonały dodatek do zup-kremów. Jego przygotowanie w domu nie jest trudne, wymaga jedna nieco czasu i cierpliwości. Groszek można przechowywać przez kilka tygodniu w szczelnie zamkniętym pojemniku. ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ... . Blanszowanie, choć jest wyjątkowo skuteczną ...

dawno temu

Powiązane Tematy