dodatki do żywności

Jak przechowywać żywność?

... Jak przechowywać żywność, żeby się nie psuła i jak najdłużej zachowała świeżość? Musimy się kierować trzeba zasadami. Po pierwsze, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania – lodówkę, szafki ... do lodówki 17475 Temperatura jaka panuje w ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

... Rodzynki w miodzie i rumie są obowiązkowym dodatkiem do świątecznych ciast - keksu, sernika czy makowca. Oczywiście wersja z nasączonymi w alkoholu rodzynkami jest przeznaczona tylko dla dorosłych, a dla młodszych, możesz przygotować ciasto z ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... uwagi na skład chemiczny żywności. Czas to zmienić! Ale jak? Kluczem do sukcesu jest wiedza – aby przestać kupować napakowaną chemią żywność, a w konsekwencji zacząć jeść zdrowe produkty, musisz ... do sprzedaży żywności, musi być zbadany pod ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań. ... mięsa. Jakie dodatki? Wybór dodatków do tatara jest ...

dawno temu

Zrób porządek w lodówce

... W lodówce panuje zróżnicowana temperatura, dlatego też od miejsca, w jakim położymy dany produkt, zależy jego trwałość. Przejrzyj zawartość swojej lodówki i sprawdź, czy dobrze przechowujesz żywność. ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... Jesteś tym, co jesz - a więc, czy wiesz czym jesteś? Na sporą część powstania nowotworów ma wpływ jakość pożywienia, sposób przyrządzania oraz zanieczyszczenia żywności. Warto być odpowiedzialnym konsumentem, który umie rozsądnie wybierać ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... to? Ja też. Dlatego jakiś czas temu postanowiłam rozsądniej planować listę zakupów, tak by uniknąć niepotrzebnych „jedzeniowych” wydatków, a co za tym idzie, również marnowania żywności. Efekt? Więcej ... z tym zrobię. Odpowiedź jest prosta. To, ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... Kiedy jedziemy na dłuższą wycieczkę lub urlop autem, nie możemy zapomnieć o prowiancie. Niestety, kiedy jest gorąco żywność szybko się psuje, a napoje ogrzewają. Torba termiczna okazuje się wówczas ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... (w wodzie lub na parze) i polaną smażoną na maśle bułką tartą. W takiej formie można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie ... i przełóż do torebek na mrożonki lub ...

dawno temu

Jak zrobić zdrowe zakupy w 5 krokach?

... Czy wiesz, że połowa Polaków nigdy nie sprawdza jakie konserwanty znajdują się w produkcie, który zamierzają kupić? Co więcej, podczas zakupów prawie w ogólne nie zwracamy uwagi na skład chemiczny żywności. A ty zwracasz uwagę na to co kupujesz? ...

dawno temu

Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz

... foodów. Organizacja Petriniego promowała kuchnie regionalne, zdrową żywność, bogatą w smaki i nisko przetworzoną. Chodziło także o to, by wspierać lokalnych producentów żywności z różnych stron ... . Po pierwsze – skup się na tym, co jest dla ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami ... (kładzionymi lub zacierkami), ziemniakami, ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... Blanszowanie – dlaczego warto to robić? ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... Któż z nas nie lubi tego włoskiego przysmaku, znanego na całym świecie? My się zajadamy, zawsze! I pokusimy się o stwierdzenie, że wszystkie pizze są pyszne, jednak dużo zależy od dodatków ... na 4 minuty do piekarnika, po tym czasie wyjmij i ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle ... krótko, że nim zdążymy się nim nacieszyć, ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... tym, co jesz” oraz przestrogi dotyczące dodatków E, byłam zaciekawiona składem tychże gum, więc postanowiłam wziąć na warsztat ich skład. ... Substancja glazurująca ma za zadanie nadać gumie błyszczący kolor i gładkość, w tym przypadku ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ... . Blanszowanie, choć jest wyjątkowo skuteczną ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... Znudziły ci się już kanapki na śniadanie? Zrób w domu granolę. To świetny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Możesz dodać do niej swoje ulubione dodatki. Dzięki temu unikniesz wygrzebywania ... trzcinowym, syropem klonowym lub z agawy. Cała ...

dawno temu

Powiązane Tematy