białe warzywa

Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji

... Wydaje mi się, że białe warzywa są przez nas niedoceniane... A przecież to wyjątkowo wdzięczne produkty w kuchni, a pomysłów na pyszne dania z wykorzystaniem białych warzyw nie brakuje ... . Mogą być tylko dodatkiem, lekko podkręcającym smak ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Pyszny i pożywny koktajl z białych truskawek

... Czy spotkaliście się kiedyś z pineberry? To biała odmiana truskawek, która w smaku przypomina ananasa - stąd nazwa. Truskawki-albinosy posiadają witaminy: A, C i E, jak także magnez, żelazo, mangan ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... Usiądź wygodnie, zrelaksuj się i wyobraź sobie dojrzałe pomidory skąpane w Słońcu, sprężystą paprykę i ciepłe drożdżowe ciasto. Przystojny kelner właśnie nalewa ci słodkie, białe wino. Czujesz to? Tak właśnie pachną Węgry! ... . Na Węgrzech pije ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... Bardzo lubię lato, nie tylko dlatego, że jest ciepło, a dni są dłuższe. Latem możemy się cieszyć warzywami i owocami. O tej porze roku warzywa i owoce są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Pachnące ... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, ...

dawno temu

Warzywa dobrze nadziane

... Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw i nie mam na myśli jedynie słońca ;-) Chodzi mi także o warzywa. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi ... pomidorami, ogórkami, młodymi ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimÄ™

... Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle ... , czy przed zamrożeniem była ona przechowywana ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... Stoisz w sklepie przy półce z winami i zastanawiasz się które wybrać? Które będzie pasowało do owoców morza albo do makaronu? Białe czy czerwone? Wytrawne, półwytrawne, a może słodkie? Też tak macie? Koneserem win nie jestem, ale zebrałam dla ...

dawno temu

Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... Pineberry, czyli białe truskawki to odmiana, która przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, gdzie na skutek zmian klimatycznych prawie całkiem wyginęła. Truskawki-albinosy są na tyle odporne ... Niezwykłe połączenia smaku i zdrowia Coraz ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Znacie Piramidę Zdrowego Żywienia? Według najnowszych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia na pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia awansowały warzywa i owoce ... antocyjanów oraz niska zawartość kalorii – ...

dawno temu

Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw

... Poznaj moc zielonych warzyw! Są one nie tylko bardzo zdrowe, ale także możesz wyczarować z nich wiele ciekawych propozycji. A dziś mam dla was siedem niesamowicie smacznych przepisów na zupy z zielonych warzyw. Którą wybierzesz? ;-) ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one ... znacznie więcej składników odżywczych niż ...

dawno temu

Zasmakuj w kremowych zupach

... Zupy krem są świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad, szczególnie jeżeli twoje dziecko nie lubi jeść warzyw. W kremowej zupie możesz przemycić praktycznie wszystko! A kiedy powiesz maluchowi ... , że właśnie zjadł znienawidzony szpinak czy ...

dawno temu

Słodko, ale zdrowo. Sześć przepisów na ciasta z warzyw

... Ciasta z warzywami stały się bardzo modne. Nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki startym lub zblendowanym warzywom takim jak marchew, cukinia, fasola czy buraki są o wiele bardziej wartościowe ... . Ponadto dodatek jarzyn zapewnia wypiekom ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... Kalarepa jest warzywem, o którym trochę zapomnieliśmy i nie wykorzystujemy jej w kuchni, a szkoda, bo jest ona źródłem niemalże wszystkich witamin i składników mineralnych, które dobroczynnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. ...

dawno temu

Twaróg nie tylko na śniadanie

... Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Jednak biały ser można wykorzystać na wiele innych sposobów - kluski, knedle, pierogi, roladki, ciasteczka... Zobaczcie 14 niebanalnych propozycji na danie ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... - poniżej znajdziesz kolejne metody ...

dawno temu

Domowa wegeta bez soli i konserantów

... Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć ... Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw ...

dawno temu

PowiÄ…zane Tematy