gulasz wieprzowy

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

... Przepis na żeberka w miodowej glazurze Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, cebula, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki miodu, pół szklanki oleju, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek. Żeberka podziel ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych ...

dawno temu

Karkówka poleca się na obiad

... Lato dobiega końca, a wraz z nim sezon grillowy. Warto więc wykorzystać ostatnie ciepłe dni na urządzenie imprezy na świeżym powietrzu. Mięsem, które świetnie sprawdza się na grillu jest oczywiście karkówka. Wybrałam najlepsze i najsmaczniejsze ...

dawno temu

Przepis na placki ziemniaczane

... Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane - złociste ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie zwinięte w zgrabną sakiewkę, a w środku baranie i wieprzowe mięso, zatopione w aromatycznym bulionie. Chinkali je się rękoma. Łapiemy za czubek, nagryzamy, wypijamy ... rosół, potem zjadamy resztę. ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... Dania, które świeciły tryumfy w czasach PRL wracają do łask. Powstaje coraz więcej restauracji inspirowanych tamtym okresem. Tatar, sałatka jarzynowa, wieprzowa galareta, bryzol, krem sułtański ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... czy gulaszu lub ryżu z owocami morza. Bardzo popularne są tam także makarony oraz zupa, inspirowana włoską minestrone. Kiedy udamy się w głąb lądu, będziemy mogli spróbować dań, przygotowywanych ... natomiast przyrządza się na rożnie. Wszystko ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... , które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty. BOEUF STROGONOW – gulasz z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy smażonej z cebulą i pieczarkami, a potem duszonej z przecierem ... suszony i zwijany boczek. PHở  – wietnamska ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... Zimne nóżki - co to takiego? Zimne nóżki, galart, auszpik, czyli po prostu galareta, przygotowywana z mięsnego wywaru (najczęściej przygotowuje się ją z wieprzowych nóżek). Dodaje się do niej ... to za profanację. Słyszałam także historie o ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie. „Wepřo knedlo zelo“ - pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona). Tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki ... już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... kuchni katalońskiej. Katalończycy zajadają się gulaszami, np. escudellą, czyli mięsnym gulaszem z ryżem i warzywami. Co ciekawe, w Katalonii podaje się go w trzech odsłonach: najpierw serwuje się wywar ... z gulaszu jako zupę, później mięso, a ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... przyrządza się z mięsa wołowego oraz gulasz węgierski, czyli sos, który dodaje się do naszych polskich placków ziemniaczanych „po węgiersku”. Węgry słyną ze smacznych pomidorów, papryki, czosnku ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... panierki. W smaku są delikatne. Składają się głownie z mięsa wieprzowego oraz świeżych ziół. Małe kuleczki formujemy i wrzucamy do rosołu. Dzięki nim zupa zyskuje mocniejszy aromat. Zwłaszcza ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... na najlepszy tradycyjny bigos 285259 Składniki: 3 kg kapusty kiszonej, ok. 1 - 1 1/2 kg łopatki wieprzowej, ok. 1/2 kg łopatki wołowej, 30 dkg boczku wędzonego, 1/2 kg kiełbasy cienkiej, pieczonej ... , zalej 1/3 szklanki wody i duś przez ok. 30 ...

dawno temu

Powiązane Tematy