makowiec na święta

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no ... to komu kawki i strucelka?", a makowiec babci ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedługo zacznie się przedświąteczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzątanie, porządki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka dań ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... Święta Bożego Narodzenia bez śniegu, pierniczków i marcepanu to nie święta! Też tak sądzicie? ;-) Jeśli do tej pory kupowaliście gotowy marcepan, w tym roku koniecznie przygotujcie go samodzielnie ...

dawno temu

Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... Dzień 11 listopada dla poznaniaków jest nie tylko świętem narodowym, ale także dniem, w którym w szczególny sposób wspominają św. Marcina - bohatera legend i inspirację dla... kucharzy. Bowiem w woj. wielkopolskim do dziś kultywowana jest ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... biskupem, a potem świętym – patronem podróżników i żołnierzy. Gęsina - dlaczego warto ją jeść? 285021 Skro więc już wiemy, dlaczego pieczeń z gęsi powinna być obowiązkowym daniem 11 listopada ... Święty Marcin i gęsi Co ma wspólnego święty ...

dawno temu

Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem

... Te drożdżowe bułeczki zrobiłam zaraz po świętach, kiedy po makowcu nie było już śladu, a bardzo miałam ochotę na odrobinę słodkości z makiem. Kiedyś przygotowywałam je bardzo często na śniadanie ...

dawno temu

Kutia - wyjÄ…tkowy deser na wyjÄ…tkowÄ… okazjÄ™

... Czy w waszych domach kutia jest jedną z potraw wigilijnych? Przyznam się wam, że dopiero rok temu pierwszy raz w życiu jadłam ten wigilijny deser. Tam skąd pochodzę zamiast kutii podaje się makowiec ... , a teraz mieszkam na Lubelszczyźnie, ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... Jesień zbliża się wielkimi krokami, to czas zbiorów warzyw i owoców. W całej Polsce wciąż organizowane są kulinarne imprezy. Święto miodu, wina, fasoli czy kapusty to tylko niektóre z nich. Zobacz, gdzie się wybrać z widelcem we wrześniu. ... ) ...

dawno temu

Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

... Rodzynki w miodzie i rumie są obowiązkowym dodatkiem do świątecznych ciast - keksu, sernika czy makowca. Oczywiście wersja z nasączonymi w alkoholu rodzynkami jest przeznaczona tylko dla dorosłych, a dla młodszych, możesz przygotować ciasto z ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... Mimo, że do świąt zostało jeszcze siedem tygodni, już pora pomyśleć o pierniczkach. Potrzebują bowiem czasu, by zmięknąć i nabrać charakteru. Poza tym zapewniam was, że ciasteczka z tego przepisu ... wychodzą tak pyszne, że już kilkukrotnie ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... Sękacz to regionalny wypiek, znany na Kaszubach, Suwalszczyźnie i przede wszystkim Podlasiu. Dziś trudno sobie wyobrazić tradycyjne podlaskie wesele czy Święta Bożego Narodzenia bez sękacza. Sękacz ...

dawno temu

PowiÄ…zane Tematy