Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 7 komentarzyFalafele znajÄ… chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje siÄ™ je z ciecierzycy. Choć falafele sÄ… jednÄ… z ulubionych wegaÅ„skich przekÄ…sek, to bardzo czÄ™sto można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokoÅ›ci geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach majÄ… maÅ‚o wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz siÄ™ przekonać? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na falafele - smaczne i pachnÄ…ce przyprawami. Zapraszam!
Jak zrobić idealne falafele?
DÅ‚ugo szukaÅ‚am dobrego przepisu, który oddaÅ‚by smak falafeli, które jadÅ‚am w Izraelu i wreszcie znalazÅ‚am! A raczej on znalazÅ‚ mnie :) Moja redakcyjna koleżanka Kasia przywiozÅ‚a go specjalnie dla mnie z wycieczki do Libanu. Od razu go wypróbowaÅ‚am i smak byÅ‚ wyÅ›mienity! A zapach… aromat ziół unosiÅ‚ siÄ™ w caÅ‚ym domu.
Przygotowanie falafeli jest dziecinnie proste, ale warto znać kilka tricków, by byÅ‚y idealne. Przede wszystkim nie gotujemy ciecierzycy, a tym bardziej nie używamy tej z puszki! To koronna zasada, której trzeba siÄ™ trzymać, ale kolejna jest równie ważna - cieciorkÄ™ mielimy w mÅ‚ynku do mielenia — w żadnym wypadku w blenderze lub malakserze!
Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że mielÄ…c ciecierzycÄ™ w blenderze możemy doprowadzić go do rozsypki, a nawet jeżeli urzÄ…dzenie jakimÅ› cudem przetrwa, efekt mielenia i tak bÄ™dzie daleki od ideaÅ‚u…
Nierówno rozdrobnione ziarenka ciecierzycy sprawią, że falafele będą gliniaste, twarde, a na dodatek będą się rozpadać. Natomiast odpowiednio zmielona cieciorka z łatwością się klei i to dlatego kotleciki są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku.
Dużym zaskoczeniem byÅ‚o dla mnie, że na liÅ›cie skÅ‚adników znalazÅ‚a siÄ™… soda. DziÄ™ki niej falafele sÄ… niezwykle delikatne, bo już szczypta sody przyspiesza proces smażenia siÄ™ kotlecików.
Falafele — przepis
Jeżeli znasz już kilka trików jak zrobić idealne falafele, to przyszedł czas aby wprowadzić je w życie. Powodzenia! :)
Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie.
- mała cebulka,
- 2 zÄ…bki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron).
Od razu po usmażeniu układaj falafele na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem. Smacznego! :)
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze