Pieczemy tarty - na słono i na słodko!
MAGDALENA BURY • dawno temuSilikonowa forma, kilka skÅ‚adników i godzina wolnego czasu wystarczy, by wyczarować przepysznÄ… tartÄ™. Na sÅ‚ono czy na sÅ‚odko - tarta zawsze bÄ™dzie Å›wietnÄ… propozycjÄ… na randkÄ™ w domu. W koÅ„cu nie od dziÅ› wiadomo, że przez żoÅ‚Ä…dek można trafić prosto do serca.
Wybieramy formÄ™
W sklepach możemy znaleźć różnego rodzaju formy na tarty. Nieważne czy wybierzesz silikonową, ceramiczną, szklaną, czy pokrytą teflonem. Najważniejszy jest dobry przepis na kruche ciasto!
Gdy ciasto stygnie, przygotuj składniki.
Tarta na słono
Do zrobienia tarty na słono będziemy potrzebować:
- 300 g podsmażanego mięsa mielonego z sosem pomidorowym,
- kukurydzy,
- cebuli,
- papryki,
- oliwek,
- sera żółtego lub mozzarelli do posypania,
- sosu przygotowanego z jajka zmieszanego z koncentratem pomidorowym i jogurtem naturalnym.
Sos jogurtowo-pomidorowy wylewamy delikatnie na tartę. Następnie dodajemy mięso oraz inne składniki. Całość oprószamy serem i przyprawami. Do tarty z mięsem mielonym polecam oregano!
Tarta na słodko
Tarta jest lekkim deserem, który kojarzy mi się z gorącymi popołudniami na działce.
Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:
- 500 g zimnego serka mascarpone,
- 5 łyżeczek cukru,
- 100 ml śmietany 30%,
Mascarpone mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy do niego ubitą na sztywno śmietanę. Tak stworzony krem wykładamy na kruche ciasto.
Tarta z mascarpone ma jedną główną zaletę: tylko od nas zależy, jakie owoce do niej dodamy. Nasza słodka tarta i tak będzie smakować obłędnie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze