Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Wegańskie dania z grilla Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana Pomysł na weekend – ognisko Hummus libański 20 największych kulinarnych wpadek Śledziowe inspiracje na wigilię Sylwestrowy bufet - pomysły na przekąski i nie tylko Szczaw - niedoceniane warzywo Jedzmy jabłka! Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć Sekrety kuchni chorwackiej Porzeczkowy zawrót głowy