Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby Co dobrego zjesz na Podlasiu? TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność Kreatywne dekorowanie tortów Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Patison - z czym się to je? Dlaczego warto jeść owoce granatu? Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka? Pierogi, które zawsze się udają Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów