Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz! Na świętego Marcina dobra gęsina Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie! Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne? Kuchenne inspiracje - jarmuż Gołąbki nie tylko w kapuście Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Koreczki - zaskocz swoich gości oryginalnymi kompozycjami! Pierniczkowa Lista Przebojów - TOP 10 przepisów na świąteczne pierniczki Sekrety kuchni katalońskiej Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Śniadanie na mieście? Czemu nie