Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów Kuliarne poranki z Otylią Jędrzejczak - miętowe orzeźwienie Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów Wielkie zalety małych poziomek Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami Sekrety kuchni greckiej Dlaczego warto pić zieloną kawę? W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna Hummus libański Co dodać do granoli? Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?