Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Odmiany placków ziemniaczanych Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Właściwości odżywcze chia Hummus libański Zimne nóżki - kulinarny hit PRL Gołąbki nie tylko w kapuście Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś Risotto na piwie - przepis Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Na świętego Marcina dobra gęsina