Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Sekrety kuchni portugalskiej Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić? Właściwości rabarbaru Sekrety kuchni greckiej Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting Zapomniane warzywo - kalarepa Przekąski na wieczór filmowy Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Właściwości poziomek Kreatywne dekorowanie tortów