Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting Sekrety kuchni greckiej Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie? W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Risotto na piwie - przepis Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Kreatywne dekorowanie tortów Wielkie zalety małych poziomek