Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzePierogi z jagodami to smak dzieciÅ„stwa. Najczęściej podaje siÄ™ je ze Å›mietanÄ… i cukrem. ich przygotowanie nie jest zbyt trudne. dlatego warto zrobić te pierogi chociaż raz, kiedy trwa sezon na jagody. Ale oczywiÅ›cie polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródÅ‚o zdrowia – Å›wietnie dziaÅ‚ajÄ… na wzrok, pomagajÄ… w walce ze zbÄ™dnymi kilogramami, oczyszczajÄ… organizm. A do tego jak smakujÄ…! Polecam oryginalny przepis na pieczone pierożki z jagodami.
Jagody – moc ukryta w niewielkich owocach
Owoce czarnej jagody są źródłem witamin A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, garbników, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika. Poza tym zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan.
Ze względu na swoje właściwości jagody są wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Pomagają chronić przed nowotworami i chorobami serca, są także wskazane przy problemach z jelitami. Dzięki obecności antocyjanów i garbników, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu - zapobiegają też pogłębianiu się krótkowzroczności oraz ułatwiają widzenie w ciemności.
Owoce te zawierają też pterostilben, który dzięki swoim właściwościom chemicznym okazał się być skutecznhą bronią przeciwko nowotworom. Pterostilben pomaga także utrzymać prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu, dzięki czemu szybciej chudniemy. Substancja ta usprawnia również pracę trzustki.
Jeśli więc jeszcze ktoś miał wątpliwości, czy warto jeść jagody, to teraz chyba już wszystkie zostały rozwiane ;-) Pierogi z jagodami to klasyka gatunku. Na pewno każda babcia ma swoją tajemną recepturę na ten przysmak. Ja jednak proponuję nieco inną wersję tego dania – pieczone pierożki. Złociste, delikatne ciasto wypełnione słodkim farszem. Czego chcieć więcej?
Jagodowe pierożki z pieca
Ciasto:
- 350 g mÄ…ki pszennej,
- 150 g serka śmietankowego,
- 75 g cukru pudru,
- 80 ml oleju,
- 60 ml chudego mleka,
- 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią,
- 1 żółtko, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Farsz:
- 125 g świeżych jagód,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 białko.
Jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i odsączamy na sitku. Potem posypujemy owoce mąką ziemniaczaną. Serek ucieramy z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko, olej i około ¾ mąki. Miksujemy całość. Do masy dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie, elastycznie i nie będzie się kleiło do rąk.
NastÄ™pnie rozwaÅ‚kowujemy na grubość 3–4 milimetrów, podsypujÄ…c nieco mÄ…kÄ…. Wycinamy krążki o Å›rednicy ok.10 centymetrów. WewnÄ™trznÄ… część każdego krążka smarujemy roztrzepanym biaÅ‚kiem. Na Å›rodku ukÅ‚adamy Å‚yżeczkÄ™ jagód. DokÅ‚adnie zlepiamy brzegi
Pierożki ukÅ‚adamy na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je po wierzchu pozostaÅ‚ym biaÅ‚kiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25–30 minut. Po wyjÄ™ciu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze