Domowy syrop - nie tylko na kaszel
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeSyropy, które możemy dostać w sklepach, nafaszerowane sÄ… chemiÄ… i sztucznymi barwinkami. Dlatego lepiej jest przygotować je samemu w domu, wówczas mamy pewność co siÄ™ w nich znajduje. Przekonaj siÄ™, że nie jest to takie trudne, jak siÄ™ wydaje!
Domowy syrop na kaszel — zrób go sam!
Prawie każdy pamięta z dzieciństwa smak syropu z cebuli, który przygotowywała babcia, kiedy bolało gardło albo doskwierał kaszel. Dziś koncerny farmaceutyczne oferują szeroką gamę produktów na przeziębienie, ale po co je kupować, skoro można przygotować zdrowy i naturalny domowy syrop na kaszel?
Syrop z cebuli jest skutecznym i bezpiecznym dla dzieci środkiem w walce z przeziębieniem. Nie tylko leczy kaszel, ale także zapobiega anemii i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Dodatkowo jest słodki, więc dzieci nie powinny mieć problemu z przyjmowaniem go.
Aby przygotować domowy syrop z cebuli potrzebujemy jedynie: 2 cebule i cukier lub miód. Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulÄ™. Włóż jÄ… do miseczki i dobrze wymieszaj z dużą iloÅ›ciÄ… cukru lub 4 Å‚yżkami miodu. Przykryj miseczkÄ™ talerzem i poczekaj 5 godz., by cebula zdążyÅ‚a puÅ›cić sok. Odcedź syrop i podawaj dziecku co 2–3 godz. po jednej Å‚yżeczce.
Domowy, złocisty syrop z nutką cytryny
Ten syrop idealnie komponuje siÄ™ z deserami albo wypiekami. KonsystencjÄ… przypomina miód pitny, a jego smak jest naprawdÄ™ wyjÄ…tkowy — karmelowo-cytrynowy. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiÅ‚ku i czasu, a efekt ciÄ™ zaskoczy.
Składniki:
- 1,2 kg cukru,
- woda,
- 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny.
Do dużego garnka wsyp 200 g cukru, zalej go 50 g wody i dokÅ‚adnie wymieszaj. CaÅ‚ość zagotuj na ogniu Å›redniej wielkoÅ›ci; od momentu, kiedy cukier z wodÄ… zacznÄ… wrzeć, nie mieszaj ich. Gotuj do chwili skarmelizowania siÄ™ cukru — mieszanka nadal bÄ™dzie rzadka, ale przybierze ciemnozÅ‚oty kolor. Uważaj, aby nie przypalić cukru, gdyż wówczas bÄ™dzie miaÅ‚ gorzki smak. Teraz możesz już zdjąć garnek z palnika.
Do garnka ze skarmelizowanym cukrem ostrożnie wlej 600 g wrzÄ…cej wody — należy przy tym bardzo uważać, gdyż reakcja bÄ™dzie prawie wybuchowa. NastÄ™pnie wsyp kilogram cukru i wlej sok z cytryny — wszystko wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu ok. 45 min. (już nie mieszajÄ…c) aż syrop trochÄ™ zgÄ™stnieje.
PamiÄ™taj, że gorÄ…cy syrop nie bÄ™dzie zbytnio gÄ™sty — kiedy go ostudzisz, powinien nabrać odpowiedniej konsystencji. Jednak, jeżeli jego gÄ™stość nie bÄ™dzie satysfakcjonujÄ…ca, wystarczy ponownie przelać go do garnka i zagotować - to powinno pomóc. Natomiast jeżeli bÄ™dzie zbyt gÄ™sty — wystarczy dodać odrobinÄ™ gorÄ…cej wody i dokÅ‚adnie wymieszać.
Kiedy bÄ™dziesz zadowolony z gÄ™stoÅ›ci syropu, wystudź go i przelej do sÅ‚oiczków. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w nienasÅ‚onecznionym miejscu — najlepiej w szafce.
Syropy idealne na upalne dni
Przygotowanie syropu miętowego lub lawendowego jest niezwykle proste, a już gotowy sprawdzi się doskonale podczas gorących, wakacyjnych dni.
Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy zawartość garnka zawrze, włóż do niego umyte gałązki mięty i odstaw na 24 godz. Następnego dnia wyjmij miętę i przecedź syrop przez sitko. Ponownie zagotuj. Teraz przelej gorący syrop do szklanych butelek lub słoików i od razu zakręć. Gotowe!
Syrop lawendowy
Składniki:
- cytryna,
- 250 g cukru,
- 200 ml wody,
- 3 łyżki świeżych kwiatów lawendy.
Wyciśnij sok z cytryny, a łyżeczką wyskrob resztki miąższu. Wlej sok do garnuszka, dodaj cukier oraz wodę i gotuj ok. 10 min., aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec gotowania dodaj kwiaty lawendy. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej gotowy już syrop do szklanych buteleczek. I pyszny syrop gotowy! :).
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze