syrop lawendowy

Domowy syrop - nie tylko na kaszel

... Syropy, które możemy dostać w sklepach, nafaszerowane są chemią i sztucznymi barwinkami. Dlatego lepiej jest przygotować je samemu w domu, wówczas mamy pewność co się w nich znajduje. Przekonaj się, że nie jest to takie trudne, jak się wydaje! ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Masło lawendowe

... Próbowaliście kiedyś masła lawendowego? Jego urzekający aromat rozniesie się po całej kuchni jak tylko rozgrzejecie je na patelni... ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... Stewia nie ma kalorii, syrop klonowy – zawiera ogrom witamin. Popularny biały cukier warto odstawić na bok, a do naszej kuchni wprowadzić jego zamienniki. Szczególnie, jeśli mamy dzieci. ... postanowienie udaje mi się utrzymać w mocy. Ale to nie ...

dawno temu

Zamienniki cukru

... Słodzić można nie tylko cukrem białym. Doskonałe do tego celu są: syrop klonowy, stewia, miód. Ale nie tylko. Sprawdź, jakie są popularne zamienniki cukru. ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... Południe Francji pachnie lawendą. Nic dziwnego, kwitnące lawendowe pola stały się już niemal symbolem Prowansji. Francuzi, Hiszpanie i Włosi używają tej rośliny w kuchni. Jest ona również ceniona ... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmieniła ;-)). Oto on: Składniki: 1/2 szklanki brązowego cukru, 200 ml śmietanki kremówki, 300 ml gazowanej wody mineralnej, 2 łyżki syropu waniliowego, 2 ... ze śmietanką dodaj cukier i zacznij go ...

dawno temu

Aromatyczne ciasteczka

... Kruche, cudownie maślane o urzekającym lawendowym zapachu. Trudno się im oprzeć. Wypróbuj przepis na ciasteczka z lawendą. ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... :-) Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. ... także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura ...

dawno temu

Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów

... aż do wiosny ;-) Lubię eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do herbaty świetnie pasują goździki, imbir, miód, cytrusy, suszone i kandyzowane owce, konfitury, słodkie syropy i soki oraz aromatyczne alkohole - nalewki czy rum. Zapraszam ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... receptury na zalewy marynaty, dżemy czy syropy. W poszukiwaniu inspiracji wertujemy tez książki kucharskie, przeglądamy kulinarne blogi, podpytujemy znajomych. A potem okazuje się, że ogórki spleśniały ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... Przepis na domowy marcepan Składniki: szklanka cukru, 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (lub płynnego miodu), 1/2 szklanki wody, 225 g obranych migdałów (a najlepiej już zmielonych), 220 g ... cukru pudru, łyżka ekstraktu z migdałów lub ...

dawno temu

Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... g łuskanych migdałów (ze skórką), sok i otarta skórka z połowy cytryny, 2 czubate łyżki kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej, 3 łyżki syropu ze smażenia skórek pomarańczowych, ok. 150 g ... przez ok. 15 - 20 min. Teraz ugotowany mak ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... , tym razem na cztery godziny. Wegańskie lody bananowe Składniki: 3 dojrzałe banany, sok z połówki cytryny, 3 łyżki śmietanki kokosowej, garść sezonowych owoców (np. borówek, malin, truskawek), syrop ... . Po tym czasie przełóż owoce do ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... listkowe, kora). Pomiędzy nadziane jest mieszanką posiekanych orzechów różnych gatunków. Najczęściej robiona w formie kwadratów, które są spajane syropem lub miodem. Następnie deser jest zapiekany ... . Na koniec krojony w różne geometryczne ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... lekarski Z liści i kwiatów mniszka lekarskiego nie tylko przygotujesz nalewkę lub syrop o właściwościach zdrowotnych, ale także pyszne pesto, ocet winny do sałatek, a także ciasta takie jak np. sernik ... świetnie smakują w towarzystwie ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... termometr cukierniczy i poczekaj aż wskaże 118 st. UWAGA: nie mieszaj syropu! Do czystej miski włóż pozostałe 60 g białek, a w małym kubeczku przygotuj 35 g cukru. Kiedy woda i cukier już prawie są gotowe ... , zacznij ubijać białka na sztywna ...

dawno temu

Powiązane Tematy