Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 2 komentarzeLatem i jesieniÄ… zajadamy siÄ™ fasolkÄ… szparagowÄ…. I sÅ‚usznie, bo te żółte i zielone strÄ…czki to prawdziwa skarbnica wartoÅ›ci odżywczych, a ze wzglÄ™du na niewielkÄ… zawartość kalorii nie tuczy. Smakuje zarówno solo, podana z podsmażonÄ… na maÅ›le buÅ‚kÄ… tartÄ…,a także jako jarzynka do obiadu lub skÅ‚adnik leczo czy zupy. Zobacz, co siÄ™ kryje w szparagówce i jak jÄ… prawidÅ‚owo ugotować.
Jedz fasolkÄ™ na zdrowie
Ojczyzną fasolki szparagowej jest Ameryka Południowa. Uprawiali ją Indianie. Do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce fasolka jest znana od XVI wieku. Początkowo hodowano ją jedynie na ziarno, z czasem zaczęto gotować szparagówkę w łupinach. Fasolka występuje w wielu odmianach żółtych i zielonych. Jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości.
Porcja fasolki szparagowej (100 g) to około 30 kalorii. Szparagówka zawiera błonnik, białko, witaminy (A, z grupy B, C, K) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, miedź, mangan, potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu.
Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zajadać się tym warzywem jak najczęściej. Szparagówka dzięki zawartości magnezu oraz witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie. To jednak nie koniec jej zalet. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia krzepliwość krwi.
Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, przez co pomaga usuwać z organizmu toksyny oraz redukuje tworzenia się kamieni w nerkach czy pęcherzu. Natomiast ze względu na obecność fitoestrogenów oraz flawonoidów, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.
Zastosowanie w kuchni
Żółtą fasolkę szparagową najczęściej podaje się ugotowaną (w wodzie lub na parze) i polaną smażoną na maśle bułką tartą. W takiej formie można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs.
Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw ją włókien (jest to bardzo niewdzięczne zajęcie, dlatego polecam odmiany bezłykowe). Pamiętajmy jednak, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że w warzywach giną witaminy i minerały.
Dlatego aby zachować jak najwiÄ™cej cennych substancji zawartych w fasolce, gotuj jÄ… na parze przez okoÅ‚o 7–10 minut, lub w wodzie okoÅ‚o 10–15 minut. DziÄ™ki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. WodÄ™ posól pod koniec gotowania, możesz tęż dodać odrobinÄ™ cukru, by poprawić smak warzywa. Zielona fasolka nie wymaga tak dÅ‚ugiego gotowania. Można jÄ… jeść blanszowanÄ….
Szparagówka to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, składnik zup jarzynowych. Gotowana lub konserwowa żółta fasolka pasuje do wielu sałatek, jajecznicy, makaronów, leczo czy potraw orientalnych typu curry.
Jak przechowywać fasolkę szparagową
Kupując fasolkę zwróć uwagę, by strączki były jędrne i miały gładką powierzchnię i jednolity kolor bez widocznych zasinień czy ciemnych plam. Świeżą szparagówkę możesz przechowywać na dolnej półce w lodówce. Świeżość zachowa przez tydzień.
Fasolkę można też mrozić. W tym celu sparz ją wrzącą wodą i namaczaj przez 2–3 minuty. Następnie wystudź ją i przełóż do torebek na mrożonki lub specjalnych plastikowych pojemników na żywność, a potem umieść w zamrażarce. Swoje właściwości mrożona fasolka zachowa przez około 3–6 miesięcy.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze