warzywa letnie

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... w warzywach, owocach, ziołach, przyprawach, owocach morza czy napojach. Przekonajcie się sami, czy przypisywana im moc rzeczywiście działa... Oto siedem letnich afrodyzjaków. ... do miłosnych igraszek. Przekonajcie się sami o jej niezwykłej ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, ogórki, wiśnie, porzeczki, morele, maliny, jagody... Można tak długo wymieniać.Zobacz czym się kierować przy zakupie letnich warzyw, jak je przechowywać, ...

dawno temu

Warzywa dobrze nadziane

... pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle ... , czy przed zamrożeniem była ona przechowywana ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ... . Blanszowanie, choć jest wyjątkowo skuteczną ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Znacie Piramidę Zdrowego Żywienia? Według najnowszych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia na pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia awansowały warzywa i owoce ... antocyjanów oraz niska zawartość kalorii – ...

dawno temu

Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji

... Wydaje mi się, że białe warzywa są przez nas niedoceniane... A przecież to wyjątkowo wdzięczne produkty w kuchni, a pomysłów na pyszne dania z wykorzystaniem białych warzyw nie brakuje ... . Mogą być tylko dodatkiem, lekko podkręcającym smak ...

dawno temu

Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw

... Poznaj moc zielonych warzyw! Są one nie tylko bardzo zdrowe, ale także możesz wyczarować z nich wiele ciekawych propozycji. A dziś mam dla was siedem niesamowicie smacznych przepisów na zupy z zielonych warzyw. Którą wybierzesz? ;-) ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one ... znacznie więcej składników odżywczych niż ...

dawno temu

Słodko, ale zdrowo. Sześć przepisów na ciasta z warzyw

... Ciasta z warzywami stały się bardzo modne. Nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki startym lub zblendowanym warzywom takim jak marchew, cukinia, fasola czy buraki są o wiele bardziej wartościowe ... . Ponadto dodatek jarzyn zapewnia wypiekom ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... Kalarepa jest warzywem, o którym trochę zapomnieliśmy i nie wykorzystujemy jej w kuchni, a szkoda, bo jest ona źródłem niemalże wszystkich witamin i składników mineralnych, które dobroczynnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... . Dlatego warto zajadać się tym warzywem jak najczęściej. Szparagówka dzięki zawartości magnezu oraz witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi ... konieczności pozbaw ją włókien (jest to ...

dawno temu

6 pomysłów na dynię

... Choć jeszcze mamy lato, a dynia jest typowo jesiennym warzywem, to w sklepach widziałam już pierwsze egzemplarze - na te z naszych ogródków jeszcze chwilkę musimy poczekać. Potrawy, w których dynia ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... - poniżej znajdziesz kolejne metody ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... 1. Chipsy z warzyw Potrzebujemy: cukinię, bakłażana, 250 g ziemniaków, olej, sól i słodką paprykę. Bakłażana, cukinię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa ... smażymy z obu stron na gorącym oleju przez ...

dawno temu

Zielono mi, czyli sałatka z zielonych warzyw

... Smacznie, zdrowo i... zielono - pycha! Ta sałatka zupełnie przypadkowo jest tak bardzo zielona, po prostu z warzyw, które miałam w lodówce, postanowiłam zrobić sałatkę, a że wszystkie były zielone ... ... no cóż, powstała oto taka wiosenna ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Co się kryje w kalafiorze? Kalafior to warzywo jednoroczne, należące do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jego bliskimi kuzynami są więc m.in. brukselka, biała kapusta, jarmuż czy brokuł. Kalafior ... pochodzi z Cypru. Był znany już w ...

dawno temu

Powiązane Tematy