Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyWuzetka - chyba nie ma osoby, która chociażby raz jej nie spróbowaÅ‚a. Tym ciastem o tajemniczej nazwie, w latach 40. i 50. zajadali siÄ™ warszawiacy, a dziÅ› kocha je caÅ‚a Polska. Czy wiesz skÄ…d wzięła siÄ™ nazwa wuzetki? Nie? Odpowiedź na to pytanie i przepis na kultowÄ… wuzetkÄ™ znajdziesz poniżej. Zapraszam! :)
Skąd pomysł na wuzetkę?
Niewiele osób wie, że pyszne ciastko z kremem o zagadkowej nazwie wuzetka powstaÅ‚o z okazji… konkursu! Zadanie konkursowe polegaÅ‚o na wymyÅ›leniu nowego ciastka, które mogÅ‚oby stać siÄ™ symbolem Warszawy. KonkurencjÄ™ wygraÅ‚a wÅ‚aÅ›nie wuzetka!
Od chwili powstania warszawskiego deseru minęło ponad 60 lat, a jego oryginalna receptura uległa znacznym zmianom, to jednak wuzetka znana jest wszystkim jako miękkie, kakaowe ciasto przełożone pysznym kremem, polane czekoladą i udekorowane charakterystycznym kleksem bitej śmietany.
A skąd pomysł, by tak nazwać ciastko? Hipotez jest kilka. Jedna z nich, chyba najbardziej rozpowszechniona, mówi o tym, że nazwa wuzetki powstała na cześć Trasy Wschód-Zachód, w skrócie W-Z, która w tamtym czasie była jedną z największych inwestycji realizowanych w Polsce. Ale co ma wspólnego ciastko z drogą? Podobno deser ten był podawany w kawiarni przy tej trasie i dlatego jej nazwa przylgnęła do kultowego ciastka.
Według innej teorii nazwę tę po prostu wymyślił cukiernik z Grochowa. Niektórzy uważają też, że nazwa ta wzięła się od skrótu WZK, czyli wypiek z kremem.
Przepis na wuzetkÄ™
Przepis, który znajdziesz poniżej, nie bÄ™dzie recepturÄ… na "prawdziwÄ…", pierwotnÄ… wuzetkÄ™, która wygraÅ‚a ponad 60 lat temu konkurs cukierniczy. Jak już wspomniaÅ‚am wczeÅ›niej, to kultowe ciasto PRL-u przeszÅ‚o metamorfozÄ™ — poczÄ…tkowo nie byÅ‚o kakaowe, a i bitej Å›mietany byÅ‚o w nim znacznie mniej. Jednak chciaÅ‚abym przedstawić wam przepis na wuzetkÄ™, którÄ… znamy w dzisiejszym ksztaÅ‚cie.
Jak zapewne zaraz zauważysz, przepis na wuzetkę jest dosyć długi, ale nie martw się, nawet początkujący amator pieczenia poradzi sobie doskonale! Podejmiesz wyznanie? :)
Składniki:
- 7 jajek,
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao,
- 2/3 szklanki mÄ…ki pszennej tortowej,
- szklanka cukru,
- kg zimnej śmietany 36 proc.,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki (20 g) żelatyny,
- słoiczek (260 g) powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej,
- 6 łyżek masła,
- 6 łyżek mleka,
- 6 łyżek kakao,
- 6 łyżek cukru,
- sok z limonek, likier kokosowy, biały rum (ewentualnie czarna herbata jeśli nie używamy alkoholi).
Dodatkowo potrzebne ci będą:
- prostokątna forma o wymiarach około 25 x 37 cm,
- papier do pieczenia,
- rękaw cukierniczy z końcówką ok. 1 cm do zrobienia dekoracji z bitej śmietany.
Przygotowanie biszkoptu
Godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wyjmij z lodówki jajka, by zagrzały się do temperatury pokojowej. Wymieszaj kakao z mąką i całość przesiej do dużej miski. Teraz nasmaruj formę do pieczenia masłem i nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubij tak, by były dobrze spienione, zwiększ obroty miksera i powoli dodawaj po łyżce cukier - nie zapominaj, by cały czas mieszać białka. Kiedy cały cukier wyląduje już w misce, ubijaj jajka do chwili aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Teraz powoli do białek dodawaj żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj kakao z mąką i na minimalnych obrotach miksera połącz wszytko w gładką masę. UWAGA! Mieszaj składniki tylko do chwili dokładnego połączenia się ich, w przeciwnym razie powstałe puszyste ciasto opadnie nam.
Ciasto wlej do formy, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika i daj mu ostygnąć.
Po ok. 15 min. biszkopt wyłóż spodem do góry na wyłożoną papierem do pieczenia deskę. Po upływie kilkunastu minut zdejmij formę z ciasta, a kiedy nie będzie już ciepłe, przekrój je w poprzek (dolna część może być trochę grubsza od górnej). Teraz zdejmij wierzchnią część biszkoptu - możesz do tego użyć sztywnej, plastikowej maty lub cienkiej deski, by ciasto nie pękło na pół.
Dolną część blatu skrop 3 łyżkami soku z limonki i 3 łyżkami likieru kokosowego. Wymieszaj powidła śliwkowe z 4 łyżkami rumu lub likieru kokosowego i rozsmaruj na biszkopcie.
Przygotowanie bitej śmietany
Dużą miskÄ™, najlepiej metalowÄ… wstaw do zamrażalnika lub lodówki na ok. 10 min. Do rondelka lub garnuszka wsyp żelatynÄ™ i wymieszaj jÄ… z 6 Å‚yżkami ciepÅ‚ej wody — odstaw na 10 min. Po tym czasie dodaj 3 Å‚yżki soku z limonki i 3 Å‚yżki likieru kokosowego i podgrzewaj ciÄ…gle mieszajÄ…c do chwili rozpuszczenia siÄ™ żelatyny. UWAGA! Å»elatyny nie możesz doprowadzić do wrzenia. CaÅ‚ość przelej do innej miseczki i ostudź.
Teraz wyjmij z lodówki miskę, wlej do niej śmietankę 36 proc. i zacznij ją ubijać. Kiedy śmietana zgęstnieje, zacznij dodawać do niej stopniowo po łyżce cukru pudru. Ubitą śmietankę połącz z żelatyną. Najlepiej jeśli na początek będziesz dodawać po łyżce śmietanki do żelatyny i dopiero tak zaprawioną żelatynę możesz dodać do reszty bitej śmietany i wymieszać mikserem.
Gotową bitą śmietanę rozsmaruj na warstwie powideł, a pozostałą część (ok. ¾ szklanki) pozostaw do dekoracji gotowych wuzetek. Teraz zsuń ostrożnie biszkopt na ubitą śmietanę i skrop go 3 łyżkami soku z limonki i 3 łyżkami likieru kokosowego.
Przygotowanie polewy
Teraz czas na polewÄ™ — po 6 Å‚yżek: masÅ‚a, mleka, kakao i cukru przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia siÄ™ masÅ‚a i cukru. PolewÄ™ wylej na wierzch biszkoptu, wyrównaj i wygÅ‚adź powierzchniÄ™ nożem rozgrzanym w gorÄ…cej wodzie, a nastÄ™pnie osuszonym.
Wreszcie przyszedÅ‚ czas na udekorowanie wuzetki — pozostaÅ‚Ä… Å›mietanÄ™ włóż do rÄ™kawa cukierniczego, a ciasto pokrój na porcje i każdÄ… z nich udekoruj kleksem bitej Å›mietany.
Ufff… gotowe! :) Wuzetka jest dość wymagajÄ…cym czasu i pracy ciastem, ale uwierzcie mi, warto jÄ… zrobić samemu — smakuje wyÅ›mienicie! Smacznego! :)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze