Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku

... Medalistka olimpijska - Otylia Jędrzejczak pokazuje jak przygotować pyszny zielony sok ze szpinaku cytrusów i mięty. Brzmi zachęcająco, prawda? Wszystkie składniki są źródłem ważnych witamin i minerałów, które są nam tak bardzo potrzebne zimą. ...

dawno temu

Właściwości jagód

... Jagody to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe owoce i włączyć je do swojego jadłospisu. ...

dawno temu

Właściwości botwiny

... Botwinka to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe warzywo i włączyć je do swojego wiosennego jadłospisu. ...

dawno temu

Przepis na ocet jabłkowy

... Przygotowanie w domu octu jabłkowego nie jest wcale trudne, wystarczy trochę cierpliwości. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ponieważ ocet jabłkowy to prawdziwe źródło zdrowia. ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... , a co za tym idzie zachowają one swój ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Możemy spotkać go niemalże na każdej łące, polanie i wśród łanów zbóż. Jego właściwości znane są od stuleci i do dziś wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kuchni ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, od wieków ceniona jest w Ameryce Południowej, gdzie uchodzi nie tylko za doskonały dodatek do potraw, ale także źródło zdrowia. Jak wykorzystać ją w naszej kuchni? ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Kuchnia grecka ma tradycję sięgającą czterech tysięcy lat. Odnajdziemy w niej wpływy tureckie, rzymskie, perskie, arabskie, bałkańskie, a nawet słowiańskie. Bazuje ona na naturalnych składnikach, wśród których najważniejsze to pszenica, wino i ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... ziarenka chia są nieocenionym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i potasu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B. Można dodać je praktycznie do każdej potrawy, ale domowy budyń smakuje z nimi wyśmienicie. 17457 ... Budyń - zdrowy deser ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... jest w medycynie naturalnej, gdyż posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jego zastosowanie w kuchni także może być szerokie – to warzywo ma potencjał, którego niestety nie wykorzystujemy. Dowiedz się więcej o koprze włoskim i już dziś ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... lepiej zastąpić czymś lżejszym, np. sokiem z cytryny. Właściwości botwiny Botwina, czyli młode liście i korzenie buraków ćwikłowych to dobre źródło żelaza. Jest to więc świetne rozwiązanie dla każdej ... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata, nic dziwnego, gdyż jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki ... , żelazo, miedź, fosfor, cynk i jod). ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... na naszych stołach raz do roku, a szkoda, bo wbrew panującej opinii, dobrze przyrządzony karp smakuje naprawdę wybornie. Zanim karpie trafią na nasze wigilijne stoły, muszą być hodowane przez trzy sezony i karmione naturalnym pokarmem. To wpływa ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... buraki, zwłaszcza, że taki zakwas to nie tylko baza do zupy, ale także naturalny napój probiotyczny, który doskonale wzmacnia organizm, a na dodatek doskonale smakuje. ...

dawno temu

Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy

... Kuchnia Michała Molendy pachnie naturalnymi składnikami. Czuć w niej pasję i radość gotowania. Co zrobić, aby ją odwiedzić? Wystarczy śledzić Smaczne Blogi. Naprawdę warto! Oglądajcie każdy odcinek, by poznać pomysłowe, ale bardzo proste ...

dawno temu

Właściwości poziomek

... Poziomki, tak małe, a takie wielkie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Są znane medycynie naturalnej od bardzo dawna. Nasze babcie stosowały owoce poziomek w celu leczenia przeziębienia ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... od surowca, a jakiego jest robiona. Dlaczego melasa jest warta polecenia? To dobre źródło żelaza niehemowego. A to oznacza, że mogą ją spożywać kobiety w ciąży i karmiące, sportowcy i osoby cierpiące ... i co sprawia, że stawiam je na piedestał? ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... ta reguluje perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, a ponadto jest naturalnym antyoksydantem. Chia to doskonały wypełniacz dania, który sprzyja odchudzaniu. ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... ta reguluje perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, a ponadto jest naturalnym antyoksydantem. Chia to doskonały wypełniacz dania, który sprzyja odchudzaniu. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K i witamin ... z grupy B. Bataty poprawiają pamięć, ...

+ Pokaż więcej