Bogate właściwości marchewki

... Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, które wprowadzane są do diety dzieci. Świadczy to o jej bogatych właściwościach i łagodnym wpływie na organizm. Jakie plusy niesie ze sobą jedzenie marchewek? ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Możemy spotkać go niemalże na każdej łące, polanie i wśród łanów zbóż. Jego właściwości znane są od stuleci i do dziś wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kuchni ... i kosmetyce. Warto zapoznać się z nim bliżej, ...

dawno temu

Właściwości granatów

... oraz E, a także magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W granatach znajdziemy również sporo białka, błonnika i kwasu foliowego. To dzięki nim granat zaliczany jest do superfoods. Dowiedz się jakie właściwości posiadają granaty i wprowadź je ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... jest w medycynie naturalnej, gdyż posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jego zastosowanie w kuchni także może być szerokie – to warzywo ma potencjał, którego niestety nie wykorzystujemy. Dowiedz się więcej o koprze włoskim i już dziś ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło ... długowieczności. Ze względu na to, że granat w ...

dawno temu

Właściwości komosy ryżowej

... Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ...

dawno temu

Właściwości komosy ryżowej

... Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... czekolada dostarcza ich więcej niż uznawane za skarbnicę przeciwutleniaczy czerwone wino czy herbata. 17323 Kakao na zdrowie 17296 Poza tym kakao pomaga w walce z nowotworami, chorobami serca i spowalnia ... z pozytywnych właściwości kakao, ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... możliwościom zastosowania i właściwościom, kardamon został okrzyknięty królową przypraw i postawiony w jednym szeregu z królem - pieprzem. Dowiedz się dlaczego kardamon jest tak poważaną przyprawą. ... właściwości kardamonu Oprócz tego, że ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – dopóki mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców, bo zimą pozostaną nam do dyspozycji suszone brzoskwinie, które z resztą są równie smaczne i zdrowe. ... jest najwięcej właściwości ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... , kurczak, krewetki i szparagi. Palce lizać! 281375 Curry – właściwości Do najsłynniejszych właściwości curry należą działania wspomagające utratę wagi. Mieszkańcy Azji uważają, że to jedna ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... Rzodkiewki, choć małe i niepozorne, są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu. Ich prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Grecy ... i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... Właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na arbuzy, więc może warto poznać prozdrowotne działanie tego owocu, bo choć arbuz nie jest zbyt bogaty w witaminy i składniki mineralne, to jednak cenimy go za szereg dobroczynnych dla naszego organizmu ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... na słone, jak i słodkie dania. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na jej właściwości odżywcze i lecznicze. ... , naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ...

+ Pokaż więcej