potrawy z rabarbarem

Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca?

... Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy. Jest idealnym materiałem na ciasto, kompot i babeczki. Rabarbar. Choć rośnie przez całe lato, zbierać go wolno tylko do połowy czerwca. Dlaczego? ... Rabarbar to roślina w Polsce dobrze znana. Uprawiają ją ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Właściwości rabarbaru

... Rabarbar to roślina dobrze znana i lubiana. Kwaskowata, słodkawa, soczysta. Idealna na kompot, do ciasta, do babeczek. I przede wszystkim - zdrowa. ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... Wigilia tuż tuż. Tradycyjnie na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Oczywiście w zależności id regionu, panie domu podają różne dania. Dziś chciałabym wam pokazać, co znajdzie się na stole ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... gras czy enchiladas, nie narażając się na złośliwy uśmiech kelnera? No cóż, najłatwiej będzie po prostu zapamiętać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej czy meksykańskiej. ... winie. CRÈME BRÛLÉE – ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... obietnice, życzymy sobie i bliskim szczęśliwego Nowego Roku. A może by tak pomóc losowi? W wielu krajach podczas sylwestrowej nocy ludzie raczą się specjalnymi potrawami, które według przesądów ... i wierzeń mają zapewnić im pomyślność w ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Rodzaje makaronów - są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti ... czy lasagne. A co z innymi makaronami? ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... Sezam przeważnie spożywamy w postaci chałwy lub sezamków. Nie zapominajmy jednak, że ziarenka sezamu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Nadają one potrawom wybornego smaku i mocnego zapachu. ... w kuchni. Możemy włączyć go do naszych potraw w ...

dawno temu

Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... Czy w waszych domach kutia jest jedną z potraw wigilijnych? Przyznam się wam, że dopiero rok temu pierwszy raz w życiu jadłam ten wigilijny deser. Tam skąd pochodzę zamiast kutii podaje się makowiec ...

dawno temu

Truskawkowa jak u babci

... Zupa truskawkowa – pyszne spełnienie marzeń kulinarnych. Sentymentalny powrót do dzieciństwa. Przepis prosto z notatnika mojej babci. Jedyny w swoim rodzaju. Z rabarbarem. Spróbujcie. ... lub zamiennik – u mnie syrop klonowy 1 łodyga rabarbaru ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... Ryba po grecku to jedna z 12 potraw, które co roku goszczą na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Od kilku lat przygotowuję ją sama. Delikatna ryba przykryta warzywnym sosem zachwyci każdego. Zajadają się nią starsi i młodsi. Można ją ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Nowy rok, nowe postanowienia... Ile razy obiecujemy sobie, że 1 stycznia przejdziemy na dietę. Znacie to? A wystarczy kilka kulinarnych trików, by tradycyjne potrawy zamienić w smaczne i dietetyczne ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... Święta coraz bliżej - jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie i zasiądziemy przy wigilijnym stole zastawionym pysznymi potrawami. Nie wiem jak w waszych rodzinach, ale u mnie nadal kultywuje się tradycję ... podawania 12 potraw wigilijnych, zatem ...

dawno temu

7 pomysłów na przystawki

... Przystawka to rodzaj lekkiej, zaostrzającej apetyt potrawy, która serwowana jest przed daniem głównym. To dobry pomysł na początek przyjęcia, które nie ma konkretnej godziny rozpoczęcia - goście ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie ...

dawno temu

Powiązane Tematy