sok z poziomek

Wielkie zalety małych poziomek

... Poziomki pospolite owocują głównie w lipcu, więc to ostatni dzwonek, żeby w tym roku jeszcze zdążyć je spróbować. Od lat znane były medycynie ludowej, w której wykorzystywano nie tylko owoce poziomek ... , ale także ich liście. Wydaje mi się, że ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Właściwości poziomek

... Poziomki, tak małe, a takie wielkie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Są znane medycynie naturalnej od bardzo dawna. Nasze babcie stosowały owoce poziomek w celu leczenia przeziębienia ... i chorób dziąseł, a liście służyły za okłady ...

dawno temu

Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku

... Medalistka olimpijska - Otylia Jędrzejczak pokazuje jak przygotować pyszny zielony sok ze szpinaku cytrusów i mięty. Brzmi zachęcająco, prawda? Wszystkie składniki są źródłem ważnych witamin i minerałów, które są nam tak bardzo potrzebne zimą. ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym

... Kasza manna z sokiem malinowym lub rodzynkami - zmora wielu małych niejadków, ale w tym wypadku byłam wyjątkiem i ku uciesze moich rodziców wręcz zajadałam się kaszą manną. Co ciekawe ... jak zrobić pyszną kaszę mannę. Oto ona: Kasza manna - ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... Kto dziś pamięta o kompotach? Dawniej były one nieodłącznym elementem domowego obiadu. Współcześnie zastępujemy je sokami z kartonu, napojami, nektarami, wodami smakowymi. Myślę, że niesłusznie ... owoców, cukru nie trzeba wcale dosypywać). ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... albo w postaci wyciśniętego soku, który jest o wiele, wiele bardziej zdrowszy i bogatszy w składniki odżywcze niż te soki, które znajdziemy w kartonie lub butelce w sklepie. Nie idź na łatwiznę ... i zacznij sam wyciskać sok – z jednego, ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło ... przeciwutleniaczom, spowalniają one działania ...

dawno temu

Papierówki - jabłka do zadań specjalnych

... dobrze można z nich wyczarować wiele smacznych potraw oraz przetworów na zimę. Robi się z nich soki, kompoty, dżemy, powidła, musy. Zebrałam pięć sprawdzonych przepisów na papierówki. ...

dawno temu

Lukier godny króla

... Jeżeli chcesz, by twoje ulubione ciasteczka nabrały niepowtarzalnego charakteru, ozdób je lukrem królewskim. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz - wystarczy, że połączysz ze sobą białka, cukier puder oraz sok z cytryny i gotowe! ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... Cudze chwalicie, a swego nie znacie - chciałoby się powiedzieć, kiedy niemalże wszyscy zachwycają się nasionami chia, jagodami goji czy sokiem z noni... zapominając o naszych polskich, wspaniałych ... źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, ...

dawno temu

Karmel z niespodzianką

... Karmel można wzbogacić aromatycznymi przyprawami takimi jak wanilia czy cynamon, kawą, kakao czy sokiem owocowym. ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... , jednak nie wszyscy lubią wodę. Zamiast więc sięgać po niezdrowe słodzone soki i napoje, które dostarczą nam pustych kalorii, możemy przygotować w domu pyszną i orzeźwiająca lemoniadę. Domowa lemoniada ... wodę mineralną. Cytryny pomasuj na ...

dawno temu

Pietruszkowe smoothie

... Smoothie na bazie zielonej pietruszki to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie jest banalne - wystarczy zmiksować w blenderze natkę pietruszki oraz pokrojone jabłko i ogórka. Całość rozcieńczamy wodą i doprawiamy ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... :-) Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. ... , doskonale radzą sobie także z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi. Olejki olejki eteryczne w ...

dawno temu

Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów

... aż do wiosny ;-) Lubię eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do herbaty świetnie pasują goździki, imbir, miód, cytrusy, suszone i kandyzowane owce, konfitury, słodkie syropy i soki oraz aromatyczne alkohole - nalewki czy rum. Zapraszam ...

dawno temu

Powiązane Tematy