środki konserwujące

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... , do której zaliczany jest dany składnik: E 100-199 – barwniki, E 200-299 – substancje konserwujące, E 300-399 - przeciwutleniacze i synergenty, E 400-499 – stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające, E ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jak zrobić domowy kisiel?

... Nie lubię ekspresowych kisieli, które możemy kupić w sklepie - są pełne barwników, chemii i substancji konserwujących. Po co się truć na własne życzenie, skoro można przygotować pyszny, domowy kisiel ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... Właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na arbuzy, więc może warto poznać prozdrowotne działanie tego owocu, bo choć arbuz nie jest zbyt bogaty w witaminy i składniki mineralne, to jednak cenimy go za szereg dobroczynnych dla naszego organizmu ...

dawno temu

Smalec, kiełbasa, szynka... Najlepsze domowe wyroby

... Wiele sklepowych wędlin jest nafaszerowana substancjami konserwującymi i innymi składnikami, które niekoniecznie służą naszemu zdrowia. Poza tym w pasztetach i mielonkach czasem trudno znaleźć mięso ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... , a galaretka wyszła za rzadka... Jakie są najpopularniejsze metody konserwowania żywności oraz jakich zasad należy przestrzegać, aby nasze wszystko się udało? Oto krótki przewodnik po domowych przetworach. ... Którą metodę wybrać? Kiszenie to ...

dawno temu

Bakłażan na 5 sposobów

... środku sezonu na bakłażany - nie wolno go zmarnować! Dlatego poniżej znajdziesz kilka pomysłów jak przygotować to warzywo, by było smaczne, zdrowe i pożywne. ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... Środek lata to sezon na jeżyny. Ta dzika kuzynka maliny rośnie w lasach, na łąkach, ale może też uprawiana na działkach i w ogrodach. Jej owoce mają ciemnogranatowy, niemal czarny kolor i w zależności od gatunku, mogą być bardzo słodkie lub ...

dawno temu

Przepis na placki ziemniaczane

... , chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? To prostsze niż myślisz. Poznaj przepis na placki, które zawsze się udają. Smacznego! ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... kaloryczne. Dodajmy jeszcze do tego sztuczne aromaty, barwniki i środki konserwujące, a ze zdrowej porcji owoców, robi nam się prawdziwa dietetyczna pułapka. Ponadto, takie gotowe soki zakwaszają ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Usmażone na złoty kolor, pulchne, chrupiące na wierzchu, miękkie w środku. Smakują zarówno na słodko jak i na słono. Lubią towarzystwo zawiesistych sosów. Placki ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? ...

dawno temu

Owocowy świat nalewek

... Mimo, że mamy środek lata, już teraz warto pomyśleć o zimie. Podczas długich, mroźnych wieczorów i spotkań z przyjaciółmi mogą nam towarzyszyć owocowe nalewki. Aromatyczne, rozgrzewające ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... tylko do uprawy gruntowej. Nasiona przeznaczone do domowej uprawy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością. Kupując je w takim miejscu masz pewność, że nie były one chemicznie konserwowane ani ... wodę i nakryj je gazą, którą umocuj gumką tak, ...

dawno temu

Powiązane Tematy