na czym polega blanszowamie

Na czym polega sekret doskonałego purée?

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Zawsze się nad tym zastanawiałam, bo moje purée wychodziło albo za gęste, albo za rzadkie... Ale zasięgnęłam języka, poszperałam w internecie i już wiem na czym polega sekret dobrego purée! A teraz podzielę ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... termicznej. Blanszowanie polega na krótkotrwałym, ale intensywnym ogrzaniu produktu spożywczego poprzez zanurzenie we wrzątku, a następnie szybkim schłodzeniu zimną wodą, ale to tylko jeden sposób ... rozkładu produktów spożywczych, dzięki czemu ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami ... polega na tym, by obieraczką lub małym ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... i spożywamy ich znacznie więcej. Czym można zastąpić sól w naszej diecie, tak by nie ucierpiał na tym smak przygotowywanych potraw? Jakie są zdrowsze zamienniki soli? ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... kwas oleinowy działa antynowotworowo i zmniejsza cholesterol. Ze względu na dużą ilość błonnika przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi. Z czym należy jeść awokado? Na awokado źle ...

dawno temu

Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni?

... , ponieważ to zwykle kończy się tym, że wyrzucamy to, czego nie zużyjemy. Mimo to jest kilka składników, których nigdy w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć. ... i pełnowartościowy posiłek. Zanim jednak zaczniemy planować zakupy, skupmy się na ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do 20 minut. O czym należy pamiętać? 282995 Do przygotowania przetworów używajmy tylko świeżych, nieuszkodzonych owoców i warzyw z pewnego źródła. Najlepsze będą oczywiście te z własnego ogródka ... gnilne, odpowiedzialne za psucie się ...

dawno temu

Czereśnie - co warto wiedzieć

... jest dość krótki, dlatego warto z niego korzystać póki trwa. Poznaj kilka przydatnych informacji o czereśniach - dowiedz się jakie czereśnie kupować, jak je przechowywać i czym zmyć plamy z soku z tych owoców. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... , nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i dynie na ziemi. Warto wiedzieć o nich więcej – poniżej znajdziesz kilka cennych informacji na temat melonów: jakie składniki odżywcze znajdziemy w ich miąższu, jakie posiadają właściwości, dlaczego warto ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Czy wyobrażasz sobie święta bez bigosu albo imieniny u cioci, na których nie podano tej potrawy? Zapewne nie... Na czym więc polega fenomen bigosu? Dlaczego tak bardzo lubimy go jeść? A czy wiesz, z czego przygotowywano staropolski bigos? ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... Śniadanie poza domem? Czemu nie. Włosi, Hiszpanie czy Brytyjczycy rozpoczynają swój dzień w przytulnej kawiarni albo pubie na rogu. Piją kawę, herbatę, jedzą rogalika albo smażone na bekonie jajka ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... z kieliszkiem mocno schłodzonej wódki. Stąd powiedzenie "seta i galareta". Klasycznie podawało się ją z octem lub tartym chrzanem. Na czym polega sekret zimnych nóżek i jak je przygotować? Zapraszam do lektury :-) ...

dawno temu

PowiÄ…zane Tematy