karp w galarecie

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso ... do wrzącej wody zamiast do zimnej. Tylko nie ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... na naszych stołach raz do roku, a szkoda, bo wbrew panującej opinii, dobrze przyrządzony karp smakuje naprawdę wybornie. Zanim karpie trafią na nasze wigilijne stoły, muszą być hodowane przez trzy sezony i karmione naturalnym pokarmem. To wpływa ...

dawno temu

Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia

... Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez karpia. W moim rodzinnym domu stawia się na tradycję, dlatego na naszym stole zawsze pojawiał się karp pod postacią smażonych ... na złoto dzwonków. Jednak odkąd sama ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to popularna przystawka. Przed laty trudno było sobie bez niej wyobrazić przyjęcie imieninowe czy inną uroczystość. Podawano ją także w restauracjach, koniecznie ... z kieliszkiem mocno schłodzonej wódki. Stąd ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać! ... . Schab podajemy z ziemniakami z wody lub puree oraz sosem pieczeniowym. Do tego ulubiona surówka. Wystudzony schab ...

dawno temu

Śledziowe inspiracje na wigilię

... Śledź, to obok karpia jedna z tych ryb, które nieodłącznie kojarzą się z wigilią. Nie bez przyczyny przedświąteczne spotkania określa się mianem "śledzika" ;-) Śledzia można przyrządzać na tysiące ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... Dania, które świeciły tryumfy w czasach PRL wracają do łask. Powstaje coraz więcej restauracji inspirowanych tamtym okresem. Tatar, sałatka jarzynowa, wieprzowa galareta, bryzol, krem sułtański ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... są także wędzone śledzie, dorsze, halibuty, tuńczyki, flądry, szproty, węgorze, jesiotry, karpie, liny, leszcze, okonie i pstrągi. Co przygotować z wędzonej ryby? Przyznam się wam, najczęściej z wędzoną rybą ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... oraz cebuli. Te cztery warzywa są składnikiem praktycznie każdego węgierskiego dania. Na Węgrzech je się także ryby: fogas, czyli odmianę sandacza balatońskiego, ale także karpia, suma czy szczupaka ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , truskawki, borówki, pstrąg, karp, miód, piwo czy kapusta. Podczas takich imprez możemy spróbować wędlin, wyrabianych tradycyjnymi metodami, oryginalnych serów (w końcu nie tylko Francja czy Włochy mogą się nimi szczycić, prawda?), wspaniałych ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, mięsa duszonego, zupy rybnej czy do galarety z ryb. Lawenda świetnie komponuje się z szałwią i koprem. Takiej mieszanki można użyć do marynaty lub natrzeć nią ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... . Dziś tradycyjne przystawki francuskie powoli odchodzą w niepamięć. Coraz rzadziej przystawki typu salceson lub nóżki w galarecie pojawiają się na francuskich stołach. Po starterze przychodzi czas ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , poza tym polewa się nim mięsne galarety. Poprawia trawienie, pobudza apetyt, jednak spożywany w zbyt dużych ilościach szkodzi naszemu zdrowiu. 17452 Poza tym ocet spirytusowy to doskonały, ekologiczny ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową. 17414 ...

dawno temu

Powiązane Tematy