kompot z suszu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku, w wigilię i to chyba właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość... Najlepiej smakuje ten przygotowany z samodzielnie ... ususzonych owoców. Już nie mogę doczekać się ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Ocalić kompot od zapomnienia

... Kto dziś pamięta o kompotach? Dawniej były one nieodłącznym elementem domowego obiadu. Współcześnie zastępujemy je sokami z kartonu, napojami, nektarami, wodami smakowymi. Myślę, że niesłusznie ... . Teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... Kończące się lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciasto, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy ... . Dlatego też nie powinniśmy przesadzać z ich ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... i kluski z makiem. Odpowiada też za kompot i smażenie ryby. Z kolei ja, od kilku lat przygotowuję rybę po grecku, śledzie, piekę piernik i keks. ...

dawno temu

Właściwości rabarbaru

... Rabarbar to roślina dobrze znana i lubiana. Kwaskowata, słodkawa, soczysta. Idealna na kompot, do ciasta, do babeczek. I przede wszystkim - zdrowa. ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... :-) Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. ... . Natomiast suszone porzeczki dodawane są często do owocowych lub owocowo-ziołowych herbatek. W ...

dawno temu

Papierówki - jabłka do zadań specjalnych

... dobrze można z nich wyczarować wiele smacznych potraw oraz przetworów na zimę. Robi się z nich soki, kompoty, dżemy, powidła, musy. Zebrałam pięć sprawdzonych przepisów na papierówki. ...

dawno temu

Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku

... Medalistka olimpijska - Otylia Jędrzejczak pokazuje jak przygotować pyszny zielony sok ze szpinaku cytrusów i mięty. Brzmi zachęcająco, prawda? Wszystkie składniki są źródłem ważnych witamin i minerałów, które są nam tak bardzo potrzebne zimą. ...

dawno temu

Domowa wegeta bez soli i konserantów

... . Co jakiś czas mieszaj warzywa i susz je aż nie będą suche, chrupie i łamliwe. Kiedy będą już gotowe, przesyp do miski i zblenduj, włączając kilkukrotnie, dosłownie na sekundkę urządzenie. Na koniec dodaj ... przyprawy i dokładnie wymieszaj je ...

dawno temu

Truskawkowa jak u babci

... babci kołysały się na wietrze, szumiąc niesamowicie. A ja szłam do ogrodu po truskawki. Na zupę. Nie na kompot. Tamte truskawki to nie te same owoce, które można kupić teraz. Więcej ...

dawno temu

Czas na agrest!

... albo domowego kompotu lub dżemu z agrestu robionych przez babcię. Ale to tylko dwa pomysły, w jaki sposób można wykorzystać agrest. Poznaj ich znacznie więcej. Ciasto agrestowe z migdałami Składniki: 2 ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... jabłkowa lub po prostu la compote, czyli dobrze znany nam, Polakom kompot z jabłek, gruszek lub śliwek. We Francji do każdego posiłku serwowana jest zawsze woda, a na stole podczas obiadu ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... czereśnie na surowo, tak samo jak wiśnie – wówczas dostarczają twojemu organizmowi najwięcej witamin i składników odżywczych. Jednak robiąc z nich kompot, przecier lub mus sprawisz, że będą bardziej ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... się również jako składnik wielu dań oraz przetworów takich jak dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Morele ...

dawno temu

Powiązane Tematy