Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?
MAGDA PIETRAS • dawno temuÅ»adne chia czy spirulina. Najlepsze superfoods znajdziemy w naszym kraju – to zarodki pszenne. Czy wiecie, dlaczego warto je jeść?
Zarodki pszenne to wciąż mało popularny produkt. Ja sama usłyszałam o nich zaledwie kilka miesięcy temu. A szkoda, bo jest to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Zerknijcie na poniższą grafikę i sprawdźcie, jakie skarby można znaleźć w tym niepozornym produkcie.
Czym sÄ… zarodki pszenne?
Zarodki to najbardziej wartościowa odżywczo część pszenicy. Nie trafiają one jednak do dobrze znanej nam mąki pszennej, ale są wcześniej oddzielane. Wzbogacają skład otrąb. Oczywiście można też zakupić je osobno. Koszt 150 g produktu to ok. 2 zł.
Zarodki są dostępne w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie uda wam się znaleźć ich w punktach stacjonarnych, zawsze możecie poszperać w sieci.
Zarodki pszenne — z czym to siÄ™ je?
Zarodki pszenne można użyć do wielu potraw – według własnego upodobania. Pasują do zup, sałatek, panierek, koktajli, twarożków, jogurtów.
Zarodki trzeba jednak spożywać z rozsądkiem. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to 5 łyżek, dla dzieci 2 łyżki na dzień. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście zarodków, to powinniście wprowadzać je stopniowo do diety – na początek 1 łyżeczka na dobę wystarczy. Później zwiększamy porcję.
Zarodki mogą bez wyrzutów sumienia spożywać osoby na diecie odchudzającej, ubogiej w najważniejsze składniki spożywcze. Porcja 100 g produktu dostarcza jedynie 349 kcal. Zarodki pszenne są bogate w cenne składniki odżywcze, tanie i niskokaloryczne. To produkt idealny, który rośnie tuż przy miedzy :)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze