Oliwki w roli głównej

Wiele osób uważa, że czarne i zielone oliwki to dwie różne odmiany. To jednak nieprawda. Zielone to te, które są po prostu wcześniej zrywane. Z kolei te, którym pozwoli się dojrzeć – czernieją. Różnią się one smakiem – zielone są nieco twardsze i bardziej gorzkie od czarnych, wiele jednak zależny od ich obróbki. Oliwki, bez względu na kolor znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. W sklepach możemy dostać oliwki zielone faszerowane serem, pasta paprykową czy anchois. W takiej formie stanowią świetną przekąskę. Czarne natomiast częściej dodaje się do sałatek i innych dań, można z nich także przygotować smaczną pastę. Ewa Wachowicz, dziennikarka i producentka telewizyjna, znana m.in. z programów kulinarnych proponuje wiele smacznych przepisów z wykorzystaniem oliwek.

Podziel się:

Cytrusowa sałatka

Oliwki i łosoś? Jak najbardziej. Łosoś i cytrusy? Zgrany duet. Ale połączenie tych trzech składników w jednym daniu wydawało mi się nieco karkołomne. Nic bardziej mylnego. Oliwki bardzo lubią towarzystwo cytrusowych owoców. Do tego posiekana natka kolendry i mamy szybką i smaczną przekąskę.

Pamiętajmy jednak, by przed starciem skórki z grejpfruta, cytryny i pomarańczy, wcześniej dokładnie wyszorować owoce i sparzyć je we wrzątku.

Oliwki z kozim serem

Kozi ser ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja go bardzo lubię za wyrazisty zapach i smak, ale wielu moich znajomych dziwi się jak w ogóle mogę go jeść, bo dla nich on zwyczajnie śmierdzi. No cóż, nie wiedzą, co dobre ;-)

Kozi ser dobrze komponuje się z buraczanym carpaccio, a także z gruszką i rukolą. Ewa Wachowicz proponuje połączyć go z oliwkami, świeżym tymiankiem i włoskimi orzechami. W ten sposób powstanie nam ekspresowa sałatka, którą można podawać solo lub jako dodatek do dania głównego.

Roladki wołowe

Roladki wołowe to propozycja na rodzinny obiad. Do mięsa Ewa Wachowicz podaje kaszę gryczaną z warzywami.

Zazwyczaj w tradycyjnych roladkach znajduje się ogórek konserwowy. Ale nie tym razem, ogórek został bowiem zastąpiony posiekanymi zielonymi oliwkami. Z kolei czarne trafiły do kaszy gryczanej. A to wszystko w towarzystwie aromatycznego pieczeniowego sosu. Pycha!

Oto jak w prosty sposób można unowocześnić klasyczne danie. Ja ten przepis już przetestowałam. Goście byli zachwyceni. Teraz wasza kolej.

Empanadillas


Empanadillas to hiszpańskie pierożki, wypełnione aromatycznym farszem
. Najczęściej jest to mięso z tuńczyka wymieszane z duszonymi warzywami. Pierożki można usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec. Empanadillas smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ewa Wachowicz przygotowała natomiast farsz z koziego sera, oliwek, cebuli i świeżych ziół. Pierożki podała w towarzystwie pomidorowej salsy. Taka przekąska sprawdzi się na domowej imprezie. Koniecznie wypróbujcie przepis i przenieście się do słonecznej Hiszpanii.

Tapenada

Tapenada to kolejna propozycja rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Jest to klasyczna pasta z czarnych oliwek, którą podaje się do świeżego pieczywa lub grzanek. Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób. Wystarczy zblendować oliwki, dodać przyprawy i gotowe.

Biszkopty z kandyzowanymi oliwkami

Na koniec prawdziwy hit. Ciasteczka z oliwkami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że są to słodkie ciasteczka.

Kandyzowane oliwki przygotujemy samodzielnie. W tym celu musimy na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skandyzują, czyli około 30 minut.

Tak przygotowane oliwki układamy na upieczonych wcześniej biszkoptach, udekorowanych czekoladowym kremem.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Pyszny, domowy budyń Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym Domowe ptysie jak z cukierni Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Trzy pomysły na szybkie wegeobiady 6 ciekawych pomysłów na lazanię Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Zapiekanka makaronowa z resztek Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień Pyszny i pożywny koktajl z białych truskawek