Obiad w wersji wegetariańskiej

Dieta wegetariańska stała się na tyle popularna, że dziś znajdziesz wiele przeróżnych przepisów na wegedania. Niektórzy twierdzą, że to przejściowa moda, dla innych wegetarianizm jest ideą i sposobem na życie. Jednak nie da się ukryć, że dieta wegetariańska sprzyja naszemu zdrowiu. Poniżej znajdziesz 6 pomysłów na potrawy w wersji wegetariańskiej, które tradycyjnie przygotowywane są na bazie mięsa. Te wegepotrawy posmakują niejednemu zdeklarowanemu mięsożercy – przekonaj się sam!

Podziel się:

Wegeburgery

Kotlet z mięsa jest elementarnym składnikiem każdego rasowego burgera? Niekoniecznie! Każdy kto tak sądzi jest w wielkim błędzie :).

Jeżeli lubisz fast foody, ale starasz się dbać o swoje zdrowe i linię, ten przepis jest stworzony specjalnie dla ciebie!

Największą zaletą burgera w wersji wegetariańskiej jest to, że możesz „wrzucić” do niego swoje ulubione sezonowe warzywa, które najbardziej ci odpowiadają i tym sposobem skomponować danie, które idealnie odpowiada twoim kubkom smakowym. Przekonaj się sam!

Kotlety ryżowe z groszkiem

Obiad w wersji fit? — proszę bardzo - kotlety ryżowe z groszkiem smażone na oleju rzepakowym.

To przepis na smaczne i zdrowe wegetariańskie danie, które — jak przekonuje autorka przepisu — posmakuje każdemu, nawet stuprocentowemu mięsożercy :).

Takie ryżowe kotlety możesz podać z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i wiosenną sałatką z ulubionych warzyw. Wypróbuj ten przepis koniecznie!

Wegetariański gulasz z boczniaków

Jeżeli nie jesz mięsa, a masz ochotę na sycące i smaczne danie, to proponuję ci gulasz z boczniaków.

Boczniaki są grzybami o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Nie tylko obniżają poziom złego cholesterolu, ale także niszczą komórki nowotworowe. Są nieocenionym źródłem białka, soli mineralnych i witamin. A jeżeli jak najdłużej chcesz zachować młody wygląd, zdecydowanie powinieneś włączyć boczniaki do swojej diety.

Kiedy tylko jakimś cudem uda mi znaleźć te grzyby, pierwszą potrawą, którą z nich przygotowuję jest właśnie gulasz, w którym te grzyby idealnie zastępują mięso – spróbuj koniecznie!

Wegetariańskie cannelloni

Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu, który wyglądem przypomina rurki. Tradycyjnie nadziewany jest mięsem mielonym z sosem pomidorowym lub beszamelowym, a całość posypywana jest tartym serem.

Ale dziś proponuję wam cannelloni w wersji wegetariańskiej, gdzie mięso zastąpione jest cukinią i pomidorami. Cannelloni z sezonowymi warzywami to świetny pomysł na efektownie prezentujące się danie. Po prostu musisz wypróbować ten przepis!

Kotlety z soczewicy i batatów

Poniżej znajdziecie przepis dla każdego. Te kotlety są nie tylko wegetariańskie, ale także bezglutenowe, bo nie znajdziesz w nich ani jajek, ani mąki. Dobra wiadomość dla cukrzyków – ten przepis jest też dla nich, bo indeks glikemiczny kotletów z soczewicy i batatów wynosi jedynie 44, zatem diabetycy mogą zajadać je w zasadzie bez ograniczeń.

Kotlety z soczewicy i batatów nie tylko wyglądają przepysznie, ale tak też smakują! Możesz podać je z ulubioną sałatką albo solo. Smacznego!

Pasztet z cukinii

Wegetariański pasztet? Czemu nie! Smak pasztetu z cukinii i z kurkami cię zaskoczy - jest delikatny i świetnie komponuje się z kromką świeżego chleba – tak smakuje najlepiej.

Grzyby cenimy raczeni nie ze względu na ich wartości odżywcze, ale raczej walory smakowe – tak też jest z kurkami, które jednak zawierają śladowe ilości witamin oraz składników mineralnych. Ale w pasztecie z cukinii docenisz ich smak podwójnie — przekonaj się sam! :)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Gofry gofrom nierówne Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami Jak zrobić musztardę? Sałatka z cykorii - przepis Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Bananowe "sushi" Francuskie desery Domowa wegeta bez soli i konserantów 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy Wiem co zjem. Dania mięsne dla głodnych wrażeń