TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 7 komentarzyCudze chwalicie, a swego nie znacie - chciaÅ‚oby siÄ™ powiedzieć, kiedy niemalże wszyscy zachwycajÄ… siÄ™ nasionami chia, jagodami goji czy sokiem z noni... zapominajÄ…c o naszych polskich, wspaniaÅ‚ych produktach, które w niczym nie ustÄ™pujÄ… egzotycznym nowinkom żywieniowym. Poniżej znajdziesz listÄ™ TOP 10 polskich superfoods, które powinieneÅ› wÅ‚Ä…czyć do swojej diety, by jak najdÅ‚użej cieszyć siÄ™ niezachwianym zdrowiem.
Ten artykuł ma 10 stron:
1. Dynia
Dynia jest jednym z tych wspaniałych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości.
Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach lecytynę, która przyczynia się do zwiększenia przemiany materii oraz wpływa korzystnie na pracę mózgu. Dodatkowo dynia zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność, zatem powinna jak najczęściej pojawiać się w twoim jesienno-zimowym jadłospisie.
Czy wiesz, że szklanka puree z dyni pokrywa aż siedmiokrotnie (!) zapotrzebowanie na witaminę A i dostarcza 10 mg witaminy C?
Dobra wiadomość dla osób dbających o linię i odchudzających się – dynia jest bardzo niskokalorycznym warzywem (w 10 dag miąższu zawartych jest 26 kcal) dostarczającym także spore ilości błonnika pokarmowego (7 g na 250 ml dyniowego puree), który pomaga w odchudzaniu. Ponadto dynia wspomaga nasz organizm w pozbyciu się toksyn i zakwaszeń.
Pestki dyni są nieocenionym źródłem cynku – w garści (16 g) zawierają go aż 2,5 mg. Dodatkowo tłoczony na zimno olej z pestek dyni oprócz tego, że zawiera moc witamin i minerałów, to ponadto znajdziesz w nim fitosterole – substancje, które obniżają poziom cholesterolu.
A jak jeść dynię? Dynia świetnie sprawdzi się jako składnik kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze