właściwości jabłek

Jedzmy jabłka!

... Anglicy mawiają: zjedz jabłko raz dziennie, a lekarz nie będzie ci już potrzebny — coś w tym musi być. W końcu nie bez powodu jabłka są najczęściej uprawianymi owocami na świecie ... – są nie tylko bardzo smaczne, dają szerokie pole do popisu w ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami

... Ryż z jabłkami... najlepsze śniadanie, deser i kolacja w jednym mojego dzieciństwa! Jabłka z sadu babci, cynamon i ryż... do dziś pamiętam ten smak, a ty? Jeżeli od twojego ostatniego spotkania ... z zapiekanym ryżem z jabłkami minęły długie ...

dawno temu

Które jabłko wybrać?

... Jabłka są najczęściej uprawianymi owocami na świecie - nie bez powodu! Chętnie po nie sięgamy nie tylko ze względu na pyszny smak, ale także zbawienny wpływ, jaki wywierają na nasze zdrowie i urodę ... . Znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek ...

dawno temu

Przepisy na ciasta z jabłkami

... Pierwsze jabłka spadają z drzew w przydomowych sadach, więc czas pomyśleć co z nich przyrządzić. Może jabłecznik...? Ciasta z wczesnych jabłek są najlepsze, gdyż owoce te nie są jeszcze bardzo ...

dawno temu

Papierówki - jabłka do zadań specjalnych

... Lato pachnie papierówkami. To jedne z najwcześniej dojrzewających jabłoni. Jabłka papierówki mają żółtozielony kolor i lekko kwaskowaty jasny miąższ. Nadają się do jedzenia na surowo, ale równie ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami

... Mój smak dzieciństwa... Racuszki z jabłkami kojarzą mi się oczywiście z moją babcią. Będąc jeszcze na studiach, kiedy wracałam do rodzinnego domu, moja babunia zawsze przygotowywała dla mnie racuchy ... lata studenckie bezpowrotnie minęły, ...

dawno temu

Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

... Zupa z jabłek to jedno z ulubionych dań Norwegów i Duńczyków. Jest aromatyczna i bardzo zdrowa. Łagodzi ciężkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie. Narody skandynawskie uważają zupę za sekret młodości i ...

dawno temu

Dobroczynne właściwości kiwi

... Kiwi, czyli owoce aktinidii, posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Zazwyczaj używamy je jako składnik sałatek owocowych albo koktajli ... , ale czy wiedzieliście, że kiwi wspaniale ...

dawno temu

Poznaj właściwości kardamonu

... Kardamon dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym i wspaniałemu smakowi i aromatowi został okrzyknięty królową wszystkich przypraw. Cechuje się charakterystycznym, korzennym aromatem i należy ... do najdroższych przypraw na świecie. ...

dawno temu

Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

... takiego prawdziwego domowego smalcu ze smażoną cebulką, jabłkiem i majerankiem. Zrobienie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest przecież łatwo dostępna i bardzo tania. ... je do ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Właściwości poziomek

... Poziomki, tak małe, a takie wielkie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Są znane medycynie naturalnej od bardzo dawna. Nasze babcie stosowały owoce poziomek w celu leczenia przeziębienia ... i chorób dziąseł, a liście służyły za okłady ...

dawno temu

Bogate właściwości marchewki

... Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, które wprowadzane są do diety dzieci. Świadczy to o jej bogatych właściwościach i łagodnym wpływie na organizm. Jakie plusy niesie ze sobą jedzenie marchewek? ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... Czerwona herbata znana jest głównie z tego, że wspomaga proces odchudzania, ale to tylko jedna z wielu jej właściwości. Sięgamy po nią raczej niechętnie z powodu charakterystycznego zapachu i lekko ... wytrawnego smaku – koniecznie trzeba to ...

dawno temu

Właściwości granatów

... oraz E, a także magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W granatach znajdziemy również sporo białka, błonnika i kwasu foliowego. To dzięki nim granat zaliczany jest do superfoods. Dowiedz się jakie właściwości posiadają granaty i wprowadź je ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... . Dodatkowo jest o wiele zdrowsza od czarnej kawy. Poznaj jej właściwości i już od dziś zacznij pić ją regularnie. ... działania są prawie takie same. Dodatkowo zielona kawa w porównaniu do zielonej herbaty wykazuje aż trzykrotnie silniejsze ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... jest w medycynie naturalnej, gdyż posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jego zastosowanie w kuchni także może być szerokie – to warzywo ma potencjał, którego niestety nie wykorzystujemy. Dowiedz się więcej o koprze włoskim i już dziś ...

dawno temu

Powiązane Tematy