olej rzepakowy

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... Oleje roślinne - są ich dziesiątki. Olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy... to tylko te najbardziej popularne, których używamy na co dzień, ale czy zgodnie z ich przeznaczeniem? Nie wszystkie ... oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Cała prawda o oleju kokosowy

... kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Odpowiedni dla diety wegan, uczulonych na nabiał i gluten. Hipoalergiczny. Czy warto go używać? Co wchodzi w jego skład i jaki naprawdę ma wpływ na nasze zdrowie? ... Od dłuższego ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

... , marchewka, cebula, trochę cukru, pieprzu i olej. Niektórzy dodają do niej jeszcze tarte jabłko, rodzynki albo majonez zamiast oleju. Ja jednak w tym przypadku wolę pozostać nieco konserwatywna ;-) ...

dawno temu

Przepis na wegetariańskie kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... Składniki: niewielki brokuł, szklanka ryżu, 25 dag żótego sera, jajko, natka pietruszki , duża łyżka masła, ulubione przyprawy, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia, mieszanka sałat, 2 duże pomidory.  17399 ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... (ale nie jest to konieczne). 285669 Składniki na ciasto: (Otrzymasz z niego ok. 100 pierogów) 1 kg mąki pszennej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, gorąca woda. Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj olej ... na farsz: ok. 1 kg kiszonej ...

dawno temu

Poznaj przepis na falafele

... kuminu, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka soli, olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron). ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... i pomidorem. Przepis na ciasto na gofry jedna szklanka mąki pszennej, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, jedno jajko, jedna łyżeczka soli, dwie łyżki oleju rzepakowego lub oliwy, ¾ szklanki mleka ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ...

dawno temu

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

... łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka soli, olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron). 17557 Od razu po usmażeniu układaj falafele ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... krótkiego smażenia możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, natomiast wyłącznie na zimno stosuj oleje: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich i z pestek dyni. 283879 ... Tłuszcze w diecie Pamiętaj, by układając ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... , łyżeczka cząbru, szczypta cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, olej rzepakowy, natka pietruszki. Fasolę wsyp do garnka i zalej wodą, a następnie odstaw na całą noc (możesz także użyć fasolki z puszki ... oraz boczek. Posiekaj drobno cebulę, ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... nie posiadam, ale potrzeba matką wynalazców, prawda? Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników: 2 szklanki mąki pszennej, 160 ml gorącej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu), 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

PowiÄ…zane Tematy