olej lniany

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... Oleje roślinne - są ich dziesiątki. Olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy... to tylko te najbardziej popularne, których używamy na co dzień, ale czy zgodnie z ich przeznaczeniem? Nie wszystkie ... oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Cała prawda o oleju kokosowy

... kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Odpowiedni dla diety wegan, uczulonych na nabiał i gluten. Hipoalergiczny. Czy warto go używać? Co wchodzi w jego skład i jaki naprawdę ma wpływ na nasze zdrowie? ... Od dłuższego ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... Len zwyczajny, popularnie nazywany siemieniem lnianym, jest nieocenionym źródłem wielu składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na organizm. Spożywany codziennie może zdziałać cuda, dlatego warto wprowadzić go do swojego jadłospisu. ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... dynia wspomaga nasz organizm w pozbyciu się toksyn i zakwaszeń. Pestki dyni są nieocenionym źródłem cynku – w garści (16 g) zawierają go aż 2,5 mg. Dodatkowo tłoczony na zimno olej z pestek dyni oprócz ... , a także w postaci zupy lub pesto. ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... zawierać masę niepotrzebnych składników - cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól i konserwanty... Ale dysponując blenderem możesz przygotowywać domowe masło orzechowe z samych ... ? Niebezpieczny olej palmowy, niepotrzebny ...

dawno temu

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

... , marchewka, cebula, trochę cukru, pieprzu i olej. Niektórzy dodają do niej jeszcze tarte jabłko, rodzynki albo majonez zamiast oleju. Ja jednak w tym przypadku wolę pozostać nieco konserwatywna ;-) ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... dodać do ciasta albo sałatki lub uprażyć i chrupać, a z oleju przygotujesz pyszny dressing. Ale to jeszcze nie wszystko - dynia, oprócz tego, że stwarza wiele kulinarnych możliwości i jest smaczna ... się do zwiększenia przemiany materii oraz ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... zachwycona efektem. Keks to ciasto bardzo proste do przygotowania, więc z upieczeniem go poradzą sobie wszyscy. Zaletą keksu jest to, że dość długo zachowuje świeżość, można więc upiec go kilka dni wcześniej, a potem zawinąć w lnianą ściereczkę. ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... ryżowej, pomidor, garść szpinaku, ząbek czosnku, olej kokosowy (lub inny) do smażenia, natka pietruszki, sól i pieprz. Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj drobno czosnek ... , a pomidora pokrój w kosteczkę. Rozgrzej na ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... lnianą ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość po ok. godzinie. Po tym czasie ciasto drożdżowe podziel na 3 części i po kolei rozwałkuj je ... do pieczenia posmarowany olejem i zawiń ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... drobno). Potem przesyp je razem z płatkami owsianymi do miski. W rondelku rozgrzej olej kokosowy, dolej miód, dodaj cynamon i sól. Wlej wszystko do suchej mieszanki i połącz delikatnie za pomocą ... także na patelni. Wystarczy rozgrzać olej i ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... krótkiego smażenia możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, natomiast wyłącznie na zimno stosuj oleje: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich i z pestek dyni. 283879 ... Tłuszcze w diecie Pamiętaj, by układając ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ... trzymać w zamkniętych szafkach. Chleb ...

dawno temu

Chleb z garnka - sprawdzony przepis

... dwukrotnie. Czystą lnianą ściereczkę posyp obficie mąką. Połóż na nią chleb. Wierzch posyp mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Do piekarnika wstaw naczynie, w którym zamierzasz piec ...

dawno temu

Powiązane Tematy