rodaje śmietany

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Śmietana dobrze ubita

... Bita śmietana stanowi niezwykle popularny dodatek do wielu ciast i deserów. Wydawać by się mogło, ze przygotowanie jej jest dziecinnie proste. To jednak nie do końca prawda. Ubicie śmietany tak, by ... była sztywna, ale jednocześnie lekka i ...

dawno temu

Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach

... Jak ubić śmietanę? Odpowiedź wydaje się prosta - wlewasz śmietanę do miski i ubijasz - nic bardziej mylnego. Sekret idealnej bitej śmietany tkwi w szczegółach! Przede wszystkim wybieraj śmietanę ... z jak największą zawartością tłuszczu, cukier ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - rurki z bitą śmietaną

... Pamiętacie smak chrupiących rurek z bitą śmietaną? Pewnie, że pamiętacie :) Któż w dzieciństwie ich nie jadł? Ich sekret tkwił w prostocie, bo przecież rurki z bitą śmietaną to nic specjalnego ... , a jednak każdy się nimi zajadał. Chcesz ...

dawno temu

Jak dobrze ubić śmietanę?

... Bita śmietana to popularny dodatek do deserów i ciast. Można jej również używać do dekoracji owoców czy lodów. Jednak ubicie śmietany, tak by się nie zważyła, a wyszła sztywna i lekka, jest nie lada wyzwaniem. ...

dawno temu

Rurki z bitą smietaną jak za dawnych lat...

... Masz ochotę na rurki z bitą śmietaną? Ale te prawdziwe - w waflowej rurce z aksamitną bitą śmietaną. Do dziś pamiętam ich smak... W niedzielne popołudnia, kiedy było już za zimno na lody, rodzice ...

dawno temu

Domowe ptysie - zrób je sam

... Ptysie - kto ich nie lubi? Chyba nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi z uśmiechem na twarzy i bitą śmietaną na nosie :) Jeżeli tak jak ja uwielbiacie ten deser, zachęcam was do przygotowania go samodzielnie w domu - oto przepis na ...

dawno temu

Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar

... Krem sułtański - słodki, pachnący rumem dwukolorowy deser z bitej śmietany. W czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej ... Krem sułtański - sukces tkwi w prostocie Krem ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... Ptysie. Wszyscy lubią ptysie - nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi :) Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe, a pomiędzy jego warstwami pyszny i lekki jak chmurka krem z bitej śmietany ... gwarantowany! A oto zapowiadany wcześniej ...

dawno temu

Jak zrobić domowy twaróg?

... Pamiętam jak moja babcia robiła twaróg. Rozgniatała mi go potem w miseczce widelcem, dodawała śmietanę, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę i mieszała... Żaden, nawet najlepszy biały ser, nie zastąpi ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... Gofry na śniadanie - kto nie chciałby się skusić na taki posiłek o poranku? Chrupiący przysmak można jednak podać w innej niż zwykle wersji - zamiast miodu, świeżych owoców i bitej śmietany, proponuję jajka, łososia wędzonego i rukolę. ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa. Najczęściej podaje się je ze śmietaną i cukrem. ich przygotowanie nie jest zbyt trudne. dlatego warto zrobić te pierogi chociaż raz, kiedy trwa sezon na jagody ...

dawno temu

Gofry gofrom nierówne

... Wakacje nad polskim morzem kojarzą mi się z goframi. Już jako dziecko, kiedy jeździłam na kolonie potrafiłam wydać ostatnie pieniądze z kieszonkowego właśnie na gofry z bitą śmietaną i owocami ...

dawno temu

Robimy domowe masło

... Jak to było kiedyś... Dawno, dawno temu masło było wyrabiane własnoręcznie w maselnicach. Najpierw z jeszcze ciepłego, krowiego mleka pozyskiwano śmietanę, a dopiero z niej masło – wlewało ... się schłodzoną śmietanę do maselnicy, czyli ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... , to jednak wuzetka znana jest wszystkim jako miękkie, kakaowe ciasto przełożone pysznym kremem, polane czekoladą i udekorowane charakterystycznym kleksem bitej śmietany. A skąd pomysł, by tak nazwać ciastko? Hipotez ... nie było kakaowe, a i ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... , 3-4 łyżki oleju, 4-5 łyżek śmietany, natka pietruszki do dekoracji. Grzyby namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, a najlepiej zostaw je w wodzie na całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler umyj ... . Podsmażone grzyby wrzuć do przecedzonego ...

dawno temu

Powiązane Tematy