chleb z garnka

Chleb z garnka - sprawdzony przepis

... Chleb pieczony w garnku szturmem podbija kulinarne blogi, fora i grupy na portalach społecznościowych. Ja również uległam temu szaleństwu i metodą prób i błędów opracowałam własny przepis. Chleb ... jest puszysty, dobrze wyrośnięty, ma chrupiącą ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pieczemy chleb w domu! 5 przepisów na domowy chleb

... Nie ma nic lepszego niż kromka świeżego, jeszcze ciepłego chleba z masłem... pycha! Ostatnio zaczęłam sama piec chleb w domu - to wcale nie takie trudne jak może się wydawać. Wystarczy odrobina czasu ... oraz chęci i możesz cieszyć się smakiem ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie w domu chleba. Wcale mnie to nie dziwi. Nie ma nic lepszego jak świeży, pachnący bochenek z chrupiąca skórką. Kto raz spróbuje takie pieczywa, już nigdy ... więcej nie będzie chciał kupować chleba w ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... Karob to mączka chleba świętojańskiego. Przypomina zarówno wyglądem, jak i smakiem kakao, dlatego z powodzeniem może stanowić jego zdrowszy zamiennik. Karob, w przeciwieństwie do bardzo powszechnego ... tętniczym, z powodzeniem zamiast kakao do ...

dawno temu

Co zamiast masła? Kolorowe pasty do chleba

... , zdrowsze, no i tańsze. Można je przyrządzić z przygotowanych wcześniej składników lub wykorzystać resztki z obiadu. Takie „smarowidła” świetnie uzupełniają smak chleba i bułeczek, pasują także do ryżowych ...

dawno temu

Sztuka inspirowana kulinariami

... Zacznijmy od początku! Tradycja ukazywania jedzenia w sztuce sięga już starożytności. Od wieków często można było spotkać obrazy przedstawiające martwe natury, na których było widać chleb, owoce i warzywa, czy wino. ... Zacznijmy od początku! ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... Kiedy za oknem temperatura przekracza 25 stopni w cieniu, nikt nie ma chyba ochoty stać w kuchni nad parującymi garnkami lub rozgrzanym piekarnikiem. No ale jeść coś trzeba. Najlepszym pomysłem na obiad w upalny dzień jest oczywiście chłodnik – ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... , że przygotowanie karmelu w domu jest właściwie niemożliwe. Moje eksperymenty kończyły się przypalonymi garnkami i kolejnymi porcjami zmarnowanego cukru. Nie należę jednak do osób, które łatwo odpuszczają ;-) Powiedziałam sobie: Zrobię karmel! ...

dawno temu

Zupy w polskim wydaniu

... Kto z nas nie lubi zup? :) Robi się je przeważnie szybko, a duży garnek wystarczy na dwa dni - to duża oszczędność czasu. Poniżej znajdziecie zestaw moich ulubionych zup, które należą do tradycyjnego, polskiego menu. ...

dawno temu

Przepis na domowy smalec

... Marzy wam się pajda chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem? W takim razie musicie poznać ten przepis. ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez mąki – jest jednym z tych produktów, których nigdy nie powinno zabraknąć w kuchni. Korzystamy z niej niemal codzienne - pieczemy z niej ciasta, ciasteczka i chleby ... do wypieku chleba, innej do sosu, a ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... trwa tyle, ile posmarowanie bułki masłem? Brzmi zachęcająco, prawda? Zatem mam dla was 3 przepisy na smaczne pasty śniadaniowe na bazie jajek, które możecie przygotować dzień wcześniej, a rankiem wyjąć z lodówki, posmarować nimi świeży chleb ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... W czym tkwi sekret wigilijnego barszczu? Oczywiście w zakwasie. Na dwa tygodnie przed świętami moja babcia nastawia w kamiennym garnku buraczany zakwas. W tym roku ja również postanowiłam ukisić ... reagowało z kwasem. Dlatego najlepiej wybrać ...

dawno temu

Co zawiera karob?

... Czy stosowaliście kiedyś karob? Nie? - Czas to zmienić! Karob, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego, jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy, a dodatkowo nie zawiera kofeiny. ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... na wiele dolegliwości. Czas więc naszykować duży kamionkowy garnek, szatkownicę i zabrać się do roboty. Bo najlepsza jest oczywiście ta domowa kiszona kapusta, przygotowana z ekologicznych składników, bez zbędnych dodatków takich jak ocet ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

dawno temu

Powiązane Tematy