Najzdrowsza herbata na świecie
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeMatcha to sproszkowane liÅ›cie zielonej herbaty. Jest znana od wieków i do dziÅ› używana podczas tradycyjnej, japoÅ„skiej ceremonii picia herbaty. Matcha zostaÅ‚a okrzykniÄ™ta najzdrowszÄ… herbatÄ… Å›wiata - nie bez powodu. Dowiedz siÄ™ dlaczego i poznaj jej prozdrowotne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci.
Zdrowie w proszku
Dosłownie! Sproszkowana zielona herbata jest źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych - w jednej filiżance herbaty matcha jest ich aż dziesięciokrotnie więcej, niż w zwykłej zielonej herbacie. Wszystko dzięki jej specjalnej uprawie i późniejszej obróbce.
Dwa tygodnie przed planowanymi zbiorami krzewy osłaniane są przed działaniem promieni słonecznych, by zahamować rozwój liści, które przybierają bladozieloną barwę. Wytwarzają wówczas aminokwasy, które powodują, że herbata będzie bardziej aromatyczna i słodsza. Kiedy liście zostaną zebrane, są suszone i ścierane na proszek.
Podczas picia herbaty matcha, przyjmujemy nie tylko wyciąg z zielonej herbaty, ale także całe sproszkowane liście - to dlatego jest taka zdrowa. Jest nieocenionym źródłem antyoksydantów, które mogą zapobiegać nowotworom, nadciśnieniu, chorobom serca, a nawet cukrzycy. Jedna filiżanka herbaty matcha posiada 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata.
Matcha zamiast kawy
Zawartość kofeiny w kawie i zielonej herbacie matcha jest porównywalna, z tym że japoÅ„ska herbata zawiera zdrowszÄ… kofeinÄ™ — L-teaninÄ™. DziÄ™ki niej matcha dostarcza naszemu organizmowi energiÄ™ stopniowo, dlatego pijÄ…c jÄ… nie musimy obawiać siÄ™ nagÅ‚ego spadku siÅ‚y. Jednak, aby uzyskać taki efekt, należy parzyć herbatÄ™ od 2 do 3 min., gdyż jeżeli przedÅ‚użysz ten czas, uzyskasz zupeÅ‚nie odwrotny skutek.
Po 5–7 min. parzenia sproszkowana matcha (i każda inna zielona herbata) wykazuje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odprężajÄ…ce, uspakajajÄ…ce, zmniejszajÄ…ce stres i stabilizujÄ…ce nastrój - tak dziaÅ‚a ta sama L-teanina, która przy krótszym czasie parzenia pobudza nas do dziaÅ‚ania. Eksperci przekonujÄ…, że dieta bogata w L-teaninÄ™ wpÅ‚ywa na nas relaksujÄ…co, przy czym dodatkowo pozwala zachować czujność umysÅ‚u.
Jak przygotować herbatę matcha?
Do przygotowania sproszkowanej herbaty matcha potrzebne będą:
- matchawan - specjalna duża czarka,
- chashaku - bambusowa łyżeczka służąca do nakładania proszku matcha,
- chasen - bambusowa miotełka, którą ubijamy herbatę (wyglądem przypomina pędzel służący do nakładania kremu do golenia),
- sitko, którego użyjemy do przesiania herbaty, by ograniczyć ryzyko powstania grudek podczas parzenia.
Niech nie przerazi ciÄ™ to japoÅ„skie nazewnictwo - wszystkie te specjalistyczne przyrzÄ…dy możesz zastÄ…pić tym, co na pewno znajduje siÄ™ w każdej kuchni. Zatem do miseczki wsyp jednÄ… pÅ‚askÄ… Å‚yżeczkÄ™ herbaty matcha i zalej 150–200 ml wody, której temperatura waha siÄ™ miÄ™dzy 70 a 80 stopni. Teraz przy pomocy maÅ‚ej trzepaczki lub spieniacza do mleka (z powodzeniem mogÄ… one zastÄ…pić chasen) szybkimi ruchami ubijaj, aż caÅ‚y proszek rozpuÅ›ci siÄ™, a na powierzchni herbaty powstanie pianka.
Matcha w kuchni
Sproszkowane liÅ›cie zielonej herbaty nie tylko można pić, ale także dodać do prawie każdej potrawy. To chyba główny powód dlaczego Å›wiat zwariowaÅ‚ na punkcie herbaty matcha. Matcha latte, lody, ciasteczka z proszkiem matcha, sosy, mrożone herbaty, smoothies ze sproszkowanymi liśćmi zielonej herbaty… możliwoÅ›ci jest naprawdÄ™ wiele! Wszystko zależy od twojej fantazji — możesz dodać jÄ… do wszystkiego.
Jednak należy pamiętać, że dodanie sproszkowanej herbaty matcha do posiłków osłabia jej prozdrowotne działanie. Aby w pełni wykorzystać jej dobroczynne właściwości, trzeba przyjmować ją w postaci dobrze zaparzonej herbaty.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze