gorzka czekolada

Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?

... Kto by pomyślał, że istnieje AŻ TYLE rodzajów czekolady? Od ciemnej po mleczną, od słodkiej po gorzką, od tabliczek po wiórki. Jak w takim razie zdecydować, który jej rodzaj będzie najlepszy do danego wypieku? ... Czekolada gorzka, czyli ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... produkcję endorfin, które często towarzyszą nam podczas czynności takich jak sport, śmiech, seks czy skreślenie „szóstki” w lotto. Żeby tego było mało, główny składnik czekolady (a przynajmniej ... czekolada dostarcza ich więcej niż uznawane za ...

dawno temu

Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień

... Gorąca, aromatyczna kawa na pewno nas rozgrzeje, a kawa z chili i czekoladą sprawi, że nie tylko zrobi nam się gorąco, ale także poprawimy sobie nastrój :) W tym przepisie najważniejsza ... jest papryczka chili, która dzięki zawartej w niej ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... Na przełomie października i listopada zaczyna się sezon na cykorię. Będziemy mogli się cieszyć jej smakiem aż do kwietnia. Cykoria ma podłużne, chrupiące liście o słodko-gorzkim smaku. Jest idealna ... . Można ją jeść zarówno na surowo w ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... Czekolada po meksykańsku Gorąca czekolada po meksykańsku nie tylko rozgrzeje cię w deszczowy, jesienny dzień, ale także błyskawicznie poprawi nastrój - przecież czekolada pobudza produkcję endorfin ... , czyli hormonów szczęścia! :) 284386 A czy ...

dawno temu

Sałatka z cykorii - przepis

... Na przełomie października i listopada zaczyna się sezon na cykorię. Będziemy mogli się cieszyć jej smakiem aż do kwietnia. Cykoria ma podłużne, chrupiące liście o słodko-gorzkim smaku. Jest idealna ...

dawno temu

Przekonaj się do brukselki!

... więc zaryzykować i zaprosiłam brukselkę do własnej kuchni. I wiecie co? Brukselka wcale nie taka straszna jak ją malują ;-) To prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych, więc sięgajmy po nią jak najczęściej. Odpowiednio przyrządzona ...

dawno temu

Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... Kiedyś z Hiszpanii przywiozłam słoik dżemu pomarańczowego. Miał słodko-gorzki smak, cytrusowy aromat i przepiękny kolor. W polskich sklepach również udało mi się znaleźć dżem z pomarańczy ... o drobnych oczkach zetrzyj pomarańczową warstwę ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... Zapewne każdy z nas ma własną definicję idealnego sernika. Polany czekoladą, z dużą ilości bakalii, z malinami, a może z brzoskwiniami i lekką bezą na górze? Mamy różne upodobania, jednak bez względu ... . Zdarza się, że nawet pomimo zachowania ...

dawno temu

Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś

... jak zwykłe ciasto oblane czekoladą, jednak gdy zaczynami go kroić w jego wnętrzu pojawia się słynny abstrakcyjny obraz artysty Pieta Mondriana - Kompozycja z czerwienią, żółcieniem i błękitem. 281803 ... rozpryski farby różnego koloru na ...

dawno temu

Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... Domowe lizaki to świetna imprezowa przekąska, słodkie "co nieco" dla twojego małego łasucha albo zdrowsza alternatywa dla lizaków, które możemy kupić w sklepie. Wystarczy odrobina chęci, fajny pomysł, ulubione owoce, czekolada i możesz ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na kogel-mogel

... ? Obecnie to zapomniany smakołyk, ale w czasach, gdy czekolada i inne słodkości były trudno dostępnym rarytasem, kogel-mogel był niezastąpiony kiedy prosiliśmy mamę o "coś słodkiego" :) ... Moja babcia zawsze dodawała do kogla-mogla właśnie ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... . Różnią się one smakiem – zielone są nieco twardsze i bardziej gorzkie od czarnych, wiele jednak zależny od ich obróbki. Oliwki, bez względu na kolor znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni ...

dawno temu

Powiązane Tematy