barwniki do żywności

Jak przechowywać żywność?

... Jak przechowywać żywność, żeby się nie psuła i jak najdłużej zachowała świeżość? Musimy się kierować trzeba zasadami. Po pierwsze, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania – lodówkę, szafki ... do lodówki 17475 Temperatura jaka panuje w ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... uwagi na skład chemiczny żywności. Czas to zmienić! Ale jak? Kluczem do sukcesu jest wiedza – aby przestać kupować napakowaną chemią żywność, a w konsekwencji zacząć jeść zdrowe produkty, musisz ... – nie o to mi chodzi. Chciałabym tylko zwrócić ...

dawno temu

Kolorowy lukier - zrób to sam!

... Chcesz uzyskać kolorowy lukier, ale nie kosztem swojego zdrowia? Zamiast używać dostępnych w sklepach barwników spożywczych, możesz użyć naturalnych barwników, które zapewne, każdy ma w domu. Zatem, jaki kolor będą miały twoje wypieki? Żółty, ...

dawno temu

Zrób porządek w lodówce

... W lodówce panuje zróżnicowana temperatura, dlatego też od miejsca, w jakim położymy dany produkt, zależy jego trwałość. Przejrzyj zawartość swojej lodówki i sprawdź, czy dobrze przechowujesz żywność. ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... Jesteś tym, co jesz - a więc, czy wiesz czym jesteś? Na sporą część powstania nowotworów ma wpływ jakość pożywienia, sposób przyrządzania oraz zanieczyszczenia żywności. Warto być odpowiedzialnym konsumentem, który umie rozsądnie wybierać ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... Kiedy jedziemy na dłuższą wycieczkę lub urlop autem, nie możemy zapomnieć o prowiancie. Niestety, kiedy jest gorąco żywność szybko się psuje, a napoje ogrzewają. Torba termiczna okazuje się wówczas ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... to? Ja też. Dlatego jakiś czas temu postanowiłam rozsądniej planować listę zakupów, tak by uniknąć niepotrzebnych „jedzeniowych” wydatków, a co za tym idzie, również marnowania żywności. Efekt? Więcej ... z tym zrobię. Odpowiedź jest prosta. To, ...

dawno temu

Jak zrobić zdrowe zakupy w 5 krokach?

... Czy wiesz, że połowa Polaków nigdy nie sprawdza jakie konserwanty znajdują się w produkcie, który zamierzają kupić? Co więcej, podczas zakupów prawie w ogólne nie zwracamy uwagi na skład chemiczny żywności. A ty zwracasz uwagę na to co kupujesz? ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... Jeżeli myślisz, że przygotowanie budyniu jest trudne i czasochłonne, jesteś w błędzie. Przekonaj się, że domowy budyń to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepie. Przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... i przełóż do torebek na mrożonki lub specjalnych plastikowych pojemników na żywność, a potem umieść w zamrażarce. Swoje właściwości mrożona fasolka zachowa przez około 3–6 miesięcy. ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... Blanszowanie – dlaczego warto to robić? ...

dawno temu

Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz

... foodów. Organizacja Petriniego promowała kuchnie regionalne, zdrową żywność, bogatą w smaki i nisko przetworzoną. Chodziło także o to, by wspierać lokalnych producentów żywności z różnych stron ... . Po pierwsze – skup się na tym, co jest dla ...

dawno temu

Pomidor na 7 sposobów

... Dlaczego warto jeść pomidory? Bo są cennym źródłem likopenu, czyli naturalnego barwnika, który jest najsilniejszym spośród utleniaczy zaliczanych do grupy karotenoidów. Zawarty w pomidorach likopen ... opóźnia procesy starzenia organizmu i ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle ... krótko, że nim zdążymy się nim nacieszyć, ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ... . Blanszowanie, choć jest wyjątkowo skuteczną ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... komórek rakowych. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji przyjrzeć im się bliżej, poniżej nasza subiektywna lista super żywności! ... się przed nowotworami i wydłużymy życie! Komosa ryżowa 281677 To prawdziwy hit wśród zdrowej żywności! Quinoa, czyli ...

dawno temu

Jak zrobić domowy kisiel?

... Nie lubię ekspresowych kisieli, które możemy kupić w sklepie - są pełne barwników, chemii i substancji konserwujących. Po co się truć na własne życzenie, skoro można przygotować pyszny, domowy kisiel ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Najważniejszy jest beta-karotenowi, żółty barwnik, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten chroni ...

dawno temu

Przepis na domowy budyń

... kupić w sklepie. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz. ...

dawno temu

Powiązane Tematy