ziołowe oleje i oliwy

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... Oleje roślinne - są ich dziesiątki. Olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy... to tylko te najbardziej popularne, których używamy na co dzień, ale czy zgodnie z ich przeznaczeniem? Nie wszystkie ... oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Odpowiedni dla diety wegan, uczulonych na nabiał i gluten. Hipoalergiczny. Czy warto go używać? Co wchodzi w jego skład i jaki naprawdę ma wpływ na nasze zdrowie? ... Od dłuższego ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Kuchnia grecka ma tradycję sięgającą czterech tysięcy lat. Odnajdziemy w niej wpływy tureckie, rzymskie, perskie, arabskie, bałkańskie, a nawet słowiańskie. Bazuje ona na naturalnych składnikach, wśród których najważniejsze to pszenica, wino i ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... zawierać masę niepotrzebnych składników - cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól i konserwanty... Ale dysponując blenderem możesz przygotowywać domowe masło orzechowe z samych ... ? Niebezpieczny olej palmowy, niepotrzebny ...

dawno temu

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

... , marchewka, cebula, trochę cukru, pieprzu i olej. Niektórzy dodają do niej jeszcze tarte jabłko, rodzynki albo majonez zamiast oleju. Ja jednak w tym przypadku wolę pozostać nieco konserwatywna ;-) ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... dodać do ciasta albo sałatki lub uprażyć i chrupać, a z oleju przygotujesz pyszny dressing. Ale to jeszcze nie wszystko - dynia, oprócz tego, że stwarza wiele kulinarnych możliwości i jest smaczna ... się do zwiększenia przemiany materii oraz ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... się ją na wiele sposobów – smaży, dusi, ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... i pomidorem. Przepis na ciasto na gofry jedna szklanka mąki pszennej, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, jedno jajko, jedna łyżeczka soli, dwie łyżki oleju rzepakowego lub oliwy, ¾ szklanki mleka ... na kilka minut, a następnie smażyć gofry w ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... tagliatelle, 2 małe szalotki, duży ząbek czosnku, mała papryczka chili, 2 łyżeczki ziołowego oleju, 250 g krewetek tygrysich, oczyszczonych (mogą być mrożone), 250 ml passaty pomidorowej, łyżeczka ... szalotki, czosnek, oczyść papryczkę z nasion ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... (ale nie jest to konieczne). 285669 Składniki na ciasto: (Otrzymasz z niego ok. 100 pierogów) 1 kg mąki pszennej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, gorąca woda. Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj olej ... na farsz: ok. 1 kg kiszonej ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... obrzęki). Z kolei z nasion czarnej porzeczki tłoczy się olej, który jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Porzeczki w kuchni 282131 Porzeczki, ze względu na swój oryginalny smak ... . Natomiast suszone porzeczki dodawane ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , ale także z grilla smakują dobrze. Mowa o frytkach. Aby je przygotować, należy pokroić w słupki obrane ziemniaki i pokryć oliwą z oliwek lub olejem kokosowym oraz przyprawami. Ziemniaki grillujemy po 10 minut ... z koziego sera. Następnie ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... lub oleju, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól morska i świeżo mielony pieprz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie lub oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty ... , cebula, czerwona papryka, papryczka chili ...

dawno temu

Powiązane Tematy