dżem pomarańczowy

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Niezwykłe dżemy

... Kiedy pomyślimy o dżemie, od razu na myśl przychodzi nam dżem truskawkowy albo jabłkowy. A gdyby tak przełamać rutynę i przyrządzić przetwory z róży według starego przepisu babci albo dżem z warzyw, np. cukinii lub pomidorów? Zainspiruj się i ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis

... Kandyzowana skórka pomarańczowa to nieodłączny element świątecznych wypieków. Aby ją przygotować samodzielnie potrzebujesz jedynie dwóch składników - pomarańczy oraz cukru - białego lub trzcinowego. ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... Gofry z dżemem - mój smak dzieciństwa Obowiązkowym punktem każdej wakacyjnej kolonii nad morzem była budka z goframi. Dzieciaki zajadały się nimi, bo nigdzie indziej gofry z dżemem nie smakowały ... , która najbardziej odpowiada moim kubkom ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Tradycyjny przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową Warto już dziś pomyśleć o przygotowaniu aromatycznej skórki pomarańczowej lub cytrynowej smażonej w cukrze. Do jej przygotowania wybieraj owoce ... . Po tym czasie możesz skórkę pokroić w ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... Czy wiesz, co jesz? Kiedyś zadałam sobie to pytanie, kiedy po raz pierwszy z uwagą przeczytałam etykietę mojego ulubionego dżemu. Lista zawartych w nim substancji była naprawdę długa i... tajemnicza ... - mnogość składników E, skomplikowane, ...

dawno temu

ZaproÅ› paniÄ… WalewskÄ… do swojej kuchni

... Pani Walewska, nie bez przyczyny zwana także pychotką, to niezwykle smaczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem, chrupiącą bezą i dżemem porzeczkowym, by przełamać słodycz. Ciasto, choć wygląda ... do lodówki na 30-60 min. 286068 Beza Składniki: ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... :-) Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. ... także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura ...

dawno temu

Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem

... - do tego kubek gorącej, aromatycznej kawy z mlekiem i wiedziałam, że dzień będzie udany ;-) Teraz nie mam rano aż tyle czasu, by piec bułeczki, ale czasem przygotowuję je dzień wcześniej i zajadam na śniadanie. Dodatek dżemu sprawia, że smakują ...

dawno temu

Papierówki - jabłka do zadań specjalnych

... dobrze można z nich wyczarować wiele smacznych potraw oraz przetworów na zimę. Robi się z nich soki, kompoty, dżemy, powidła, musy. Zebrałam pięć sprawdzonych przepisów na papierówki. ...

dawno temu

Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy

... Przetwory i weki z sezonowych warzyw i owoców to świetny sposób, by w chłodne, zimowe dni posmakować odrobiny lata. Dżemy, marmolady, powidła, marynowane warzywa, sosy... Poznaj 19 smakowitych przepisów na weki i przetwory, które koniecznie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ...

dawno temu

Przepis na konfiturÄ™ z pigwy

... Pigwa to bardzo ciekawy owoc - wygląda jak jabłko, a w smaku jest bardzo cierpka i kwaśna, dlatego też nie radziłabym jeść jej na surowo, ale jako dodatek do innych owoców, galaretek, słodkich dżemów ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... receptury na zalewy marynaty, dżemy czy syropy. W poszukiwaniu inspiracji wertujemy tez książki kucharskie, przeglądamy kulinarne blogi, podpytujemy znajomych. A potem okazuje się, że ogórki spleśniały ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... dodanego do niego cukru, dlatego mamy pod kontrolą kaloryczność deseru. Możemy wcale nie dodawać substancji słodzących - ich funkcję mogą przejąć sezonowe owoce, dżemy, sosy owocowe czy soki ... mineralne. A jeżeli chcesz bez dodatku sztucznych ...

dawno temu

Kutia - wyjÄ…tkowy deser na wyjÄ…tkowÄ… okazjÄ™

... g łuskanych migdałów (ze skórką), sok i otarta skórka z połowy cytryny, 2 czubate łyżki kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej, 3 łyżki syropu ze smażenia skórek pomarańczowych, ok. 150 g ... przez ok. 15 - 20 min. Teraz ugotowany mak ...

dawno temu

PowiÄ…zane Tematy