gofry z dżemem

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... Prawdziwych gofrów już nie ma... no chyba, że te domowe ;-) Pamiętacie smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii nad morzem? Ja pamiętam doskonale i bardzo za tym smakiem tęsknię (za wakacjami ... również ;-)) I z tej tęsknoty wczoraj ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Niezwykłe dżemy

... Kiedy pomyślimy o dżemie, od razu na myśl przychodzi nam dżem truskawkowy albo jabłkowy. A gdyby tak przełamać rutynę i przyrządzić przetwory z róży według starego przepisu babci albo dżem z warzyw, np. cukinii lub pomidorów? Zainspiruj się i ...

dawno temu

Gofry gofrom nierówne

... Wakacje nad polskim morzem kojarzą mi się z goframi. Już jako dziecko, kiedy jeździłam na kolonie potrafiłam wydać ostatnie pieniądze z kieszonkowego właśnie na gofry z bitą śmietaną i owocami ... na tradycyjne gofry z mąki pszennej, jednak ...

dawno temu

Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... Kiedyś z Hiszpanii przywiozłam słoik dżemu pomarańczowego. Miał słodko-gorzki smak, cytrusowy aromat i przepiękny kolor. W polskich sklepach również udało mi się znaleźć dżem z pomarańczy ... , jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wpadła na ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... Gofry na śniadanie - kto nie chciałby się skusić na taki posiłek o poranku? Chrupiący przysmak można jednak podać w innej niż zwykle wersji - zamiast miodu, świeżych owoców i bitej śmietany, proponuję jajka, łososia wędzonego i rukolę. ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... Czy wiesz, co jesz? Kiedyś zadałam sobie to pytanie, kiedy po raz pierwszy z uwagą przeczytałam etykietę mojego ulubionego dżemu. Lista zawartych w nim substancji była naprawdę długa i... tajemnicza ... - mnogość składników E, skomplikowane, ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... Pani Walewska, nie bez przyczyny zwana także pychotką, to niezwykle smaczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem, chrupiącą bezą i dżemem porzeczkowym, by przełamać słodycz. Ciasto, choć wygląda ... do lodówki na 30-60 min. 286068 Beza Składniki: ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... :-) Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. ... także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura ...

dawno temu

Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem

... - do tego kubek gorącej, aromatycznej kawy z mlekiem i wiedziałam, że dzień będzie udany ;-) Teraz nie mam rano aż tyle czasu, by piec bułeczki, ale czasem przygotowuję je dzień wcześniej i zajadam na śniadanie. Dodatek dżemu sprawia, że smakują ...

dawno temu

Papierówki - jabłka do zadań specjalnych

... dobrze można z nich wyczarować wiele smacznych potraw oraz przetworów na zimę. Robi się z nich soki, kompoty, dżemy, powidła, musy. Zebrałam pięć sprawdzonych przepisów na papierówki. ...

dawno temu

Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy

... Przetwory i weki z sezonowych warzyw i owoców to świetny sposób, by w chłodne, zimowe dni posmakować odrobiny lata. Dżemy, marmolady, powidła, marynowane warzywa, sosy... Poznaj 19 smakowitych przepisów na weki i przetwory, które koniecznie ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... Pigwa to bardzo ciekawy owoc - wygląda jak jabłko, a w smaku jest bardzo cierpka i kwaśna, dlatego też nie radziłabym jeść jej na surowo, ale jako dodatek do innych owoców, galaretek, słodkich dżemów ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... receptury na zalewy marynaty, dżemy czy syropy. W poszukiwaniu inspiracji wertujemy tez książki kucharskie, przeglądamy kulinarne blogi, podpytujemy znajomych. A potem okazuje się, że ogórki spleśniały ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... Pleśniak – co znajdziesz pomiędzy jego warstwami? Ciasto zwane pleśniakiem składa się z pięciu warstw - bazą jest spód z rozwałkowanego, kruchego ciasta, na którym rozsmarowane są kwaskowate dżemy ... lub powidła, oczywiście najlepiej, by były ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... , niczego sobie nie odmawiamy, „bo przecież wakacje są tylko raz w roku i tych kilka gofrów czy lodów na pewno nam nie zaszkodzi”. A kiedy wracamy do domu ze zdziwieniem odkrywamy, że ulubiona ... . Do smażonej rybki zamiast frytek wybierz ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko. Robimy ozdoby z karmelu Ażurowe koszyczki, kratki, delikatne nitki spowijające lody czy desery, a może kruche ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... pod ręką, a więc: drobne lub pokrojone owoce – świeże lub suszone (szklanka), skórkę pomarańczową (szklanka), startą marchewkę, buraka (2 szklanki), orzechy, migdały, najróżniejsze pestki (szklanka), dżem ... grudki są wskazane, ponieważ to one ...

dawno temu

Powiązane Tematy