produkcja miodu pitnego

Rodzaje miodów pitnych

... Miód pitny można podzielić ze względu na sposób przygotowania brzeczki, na stopień jej rozcieńczenia lub dodatki użyte podczas warzenia. ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

... Rodzynki w miodzie i rumie są obowiązkowym dodatkiem do świątecznych ciast - keksu, sernika czy makowca. Oczywiście wersja z nasączonymi w alkoholu rodzynkami jest przeznaczona tylko dla dorosłych, a dla młodszych, możesz przygotować ciasto z ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... , miodu, czasami ksylitolu, daktyli, rzadko melasy buraczanej. Kupuję je w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością, internecie, miód mamy z własnej pasieki. Czymże jednak są owe zamienniki cukru ... przetworzone i pozbawione wartości odżywczych. ...

dawno temu

Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być!

... Grudzień to czas świątecznych jarmarków i kiermaszów. Są one organizowane w wielu Polskich miastach. Możemy na nich kupić świąteczne ozdoby, biżuterię, wyjątkowe wyroby rękodzielnicze, a także tradycyjne wędliny, sery, miody itd. Zobaczcie, ...

dawno temu

Zamienniki cukru

... Słodzić można nie tylko cukrem białym. Doskonałe do tego celu są: syrop klonowy, stewia, miód. Ale nie tylko. Sprawdź, jakie są popularne zamienniki cukru. ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... Jesień zbliża się wielkimi krokami, to czas zbiorów warzyw i owoców. W całej Polsce wciąż organizowane są kulinarne imprezy. Święto miodu, wina, fasoli czy kapusty to tylko niektóre z nich. Zobacz, gdzie się wybrać z widelcem we wrześniu. ... w ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... Gofry na śniadanie - kto nie chciałby się skusić na taki posiłek o poranku? Chrupiący przysmak można jednak podać w innej niż zwykle wersji - zamiast miodu, świeżych owoców i bitej śmietany, proponuję jajka, łososia wędzonego i rukolę. ...

dawno temu

Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne!

... sezamu, miodu, ulubionych orzechów oraz bakalii, dobrego przepisu i już możesz zacząć przygotowywać domową chałwę. Masz już wszystkie składniki? Świetnie! Teraz tylko sprawdzony przepis, który znajdziesz poniżej. Powodzenia! :) ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... wylewa się płaską łyżką kolejne warstwy ciasta, które później tworzą „sęki”. Po upieczeniu i zdjęciu sękacza z wałka w środek można wstawić kieliszek nalewki, koniaku lub miodu pitnego, a następnie ...

dawno temu

Domowy syrop - nie tylko na kaszel

... cytryny Ten syrop idealnie komponuje się z deserami albo wypiekami. Konsystencją przypomina miód pitny, a jego smak jest naprawdę wyjątkowy - karmelowo-cytrynowy. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku ... go. Aby przygotować domowy syrop z ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... Czekolada po meksykańsku Gorąca czekolada po meksykańsku nie tylko rozgrzeje cię w deszczowy, jesienny dzień, ale także błyskawicznie poprawi nastrój - przecież czekolada pobudza produkcję endorfin ... herbata z kwiatów lipy z miodem, imbirem i ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... musztardy. Na jej smak wpływa również rodzaj użytego płynu (octu winnego, moszczu winnego lub wina), a także kompozycja przypraw i innych dodatków (cukier, pieprz, miód, chrzan). Gorczyca uprawiana ... . Pliniusz Starszy, rzymski pisarz, ucierał ...

dawno temu

Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów

... aż do wiosny ;-) Lubię eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do herbaty świetnie pasują goździki, imbir, miód, cytrusy, suszone i kandyzowane owce, konfitury, słodkie syropy i soki oraz aromatyczne alkohole - nalewki czy rum. Zapraszam ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... lawendy jest tzw. wódka królowej węgierskiej – lavendogry. Była ona popularna w XVIII wieku. Do jej produkcji używano mieszanki ziół (rozmarynu, szałwii, jałowca i kwiatów lawendy). 283491 Lawenda ... , miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Powiązane Tematy