zielone warzywa

Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw

... Poznaj moc zielonych warzyw! Są one nie tylko bardzo zdrowe, ale także możesz wyczarować z nich wiele ciekawych propozycji. A dziś mam dla was siedem niesamowicie smacznych przepisów na zupy z zielonych warzyw. Którą wybierzesz? ;-) ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Zielono mi, czyli sałatka z zielonych warzyw

... Smacznie, zdrowo i... zielono - pycha! Ta sałatka zupełnie przypadkowo jest tak bardzo zielona, po prostu z warzyw, które miałam w lodówce, postanowiłam zrobić sałatkę, a że wszystkie były zielone ... ... no cóż, powstała oto taka wiosenna ...

dawno temu

Zielona herbata - pij na zdrowie!

... Zieloną herbatę pito już 5 tys. lat temu, a jej prozdrowotne właściwości znane są nie od dziś. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na przygotowanie napojów (i nie tylko) z zielonej herbaty. ... i pozbawiony charakterystycznej goryczy aromat ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... Zawsze parzyłam zieloną herbatę według następującej zasady: zalej herbatę wodą o temperaturze 70 stopni i parz przez 5 min. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że każdy rodzaj ... zielonej herbaty przygotowuje się inaczej - ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... Zielona kawa to nic innego jak ziarna kawy, których obróbka kończy się tuż przed ich wypalaniem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej „małej czarnej”, ale jej smak i aromat są delikatniejsze ... Zdrowie zamknięte w zielonych ziarenkach ...

dawno temu

Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty

... Wydawałoby się, że aby zaparzyć zieloną herbatę, wystarczy zalać listki wodą, chwilę poczekać i już. Jednak nic bardziej mylnego! Na proces dobrego parzenia zielonej herbaty składa ...

dawno temu

Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów

... także w sklepach ze zdrową żywnością. Jarmuż uchodzi za najzdrowsze spośród zielonych warzyw. Zobaczcie, co można z niego przygotować. ... Od kilku sezonów jarmuż święci tryumfy. Sezon na jarmuż zaczyna się właśnie teraz i trwa przez całą zimę. ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... Bardzo lubię lato, nie tylko dlatego, że jest ciepło, a dni są dłuższe. Latem możemy się cieszyć warzywami i owocami. O tej porze roku warzywa i owoce są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Pachnące ... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, ...

dawno temu

Warzywa dobrze nadziane

... Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw i nie mam na myśli jedynie słońca ;-) Chodzi mi także o warzywa. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi ... pomidorami, ogórkami, młodymi ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle ... , czy przed zamrożeniem była ona przechowywana ...

dawno temu

Właściwości zielonego smoothie

... Ten wartościowy napój jest sprawdzonym sposobem na smaczne i syte śniadanie. Warto włączyć zielony koktajl do swojej codziennej diety. ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... Latem i jesienią zajadamy się fasolką szparagową. I słusznie, bo te żółte i zielone strączki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ze względu na niewielką zawartość kalorii nie tuczy. Smakuje ... . Początkowo hodowano ją jedynie na ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ... . Blanszowanie, choć jest wyjątkowo skuteczną ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Znacie Piramidę Zdrowego Żywienia? Według najnowszych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia na pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia awansowały warzywa i owoce ... antocyjanów oraz niska zawartość kalorii – ...

dawno temu

Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe!

... , ale kiedy pomyślałam, że zaraz zajem smaczny i pachnący omlet z warzywami, jakoś łatwiej wstawało mi się ;-) Do tego zielona herbata i już wiedziałam, że to będzie dobry dzień. ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... Kalarepa jest warzywem, o którym trochę zapomnieliśmy i nie wykorzystujemy jej w kuchni, a szkoda, bo jest ona źródłem niemalże wszystkich witamin i składników mineralnych, które dobroczynnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. ...

dawno temu

Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji

... Wydaje mi się, że białe warzywa są przez nas niedoceniane... A przecież to wyjątkowo wdzięczne produkty w kuchni, a pomysłów na pyszne dania z wykorzystaniem białych warzyw nie brakuje ... . Mogą być tylko dodatkiem, lekko podkręcającym smak ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one ... znacznie więcej składników odżywczych niż ...

dawno temu

Powiązane Tematy