jakiego typu mąki użyć

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... , robimy zasmażki, omlety i naleśniki, dodajemy do zup i sosów... Ale czy stając przed sklepową półką z mąkami zawsze wiesz wiesz, którą wybrać? Przeznaczenie mąki zależy od jej typu – innej użyjesz ... do wypieku chleba, innej do sosu, a ...

dawno temu

Podstawowe typy ziemniaków

... Od wyboru odpowiedniej odmiany ziemniaków zależy to, czy nasze frytki, placki czy kopytka wyjdą smaczne. Dowiedz się, jakie są najpopularniejsze typy ziemniaków i do czego nadaje się konkretna odmiana. ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... Nic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiłków jak tępy nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci ...

dawno temu

6 pomysłów na bezglutenowe ciasta

... Dieta bezglutenowa wcale nie oznacza rezygnacji ze smacznych deserów - można je przygotować bez użycia tradycyjnej mąki pszennej. Dania niezawierające glutenu stały się wręcz modne, dlatego istnieje ...

dawno temu

Przepis na ciasto kruche

... Sekretem każdej tarty jest jej spód, czyli kruche ciasto. Jakich proporcji użyć, by wyszło perfekcyjne? ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań. ... Wybieramy mięso na tatara Wiele osób uważa, że jedzenie ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... jest przede wszystkim ze swoich cudownych, pielęgnacyjnych właściwości, ale świetnie radzi sobie też w kuchni. Możesz użyć go zamiast masła i smarować nim pieczywo, a desery, ciasta i torty na jego bazie ... posmak. Jest olejem uniwersalnym - ...

dawno temu

Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?

... kakaowe i cukier. W jakiej formie smakuje najlepiej? W połączeniu z orzechami i sporą dawką soli. Doskonałym pomysłem jest także karmelizacja białej czekolady, który to proces nadaje jej lekko orzechowy smak. ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... Możemy wyodrębnić wody mineralne, stołowe, źródlane, lecznicze i smakowe, a większość z nich jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Moją ulubioną wodą jest mineralna. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych czuję się po ...

dawno temu

Kolorowy lukier - zrób to sam!

... Chcesz uzyskać kolorowy lukier, ale nie kosztem swojego zdrowia? Zamiast używać dostępnych w sklepach barwników spożywczych, możesz użyć naturalnych barwników, które zapewne, każdy ma w domu. Zatem, jaki kolor będą miały twoje wypieki? Żółty, ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... ziemniaków – one także są szkodliwe dla zdrowia. Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują. Dobieraj typ kulinarny ziemniaków do konkretnego dania, które chcesz ... , że skrobia zawarta w bulwach ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... czy lasagne. A co z innymi makaronami? Świderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :). ... makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce. Dzięki swojemu ...

dawno temu

Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!

... Nic nie doda ci więcej energii w poniedziałkowy poranek niż pyszna kawa – aromatyczna, mocna i z puszystą pianką. Najlepsza jest oczywiście ta z ekspresu, ale nie każdy go posiada, dlatego poniżej znajdziesz ciekawe i proste przepisy na pyszną ...

dawno temu

Powiązane Tematy